Véget értek a Kolimposzi játékok
október 3, 2016
Ízelítő a pesti Erasmusos létből
október 4, 2016

Amikor az ember kifordul önmagából – A stanfordi börtönkísérlet után

Ziegler Zsolt vezetésével gyűlt össze egy társaság az E épület 612-es termében csütörtök este, hogy megnézze Philip Zimbardo 1971-es kísérletéből írt könyv filmadaptációját.

Zimbardo és a csapata arra keresték a választ, hogy a haditengerészet és a tengerészgyalogság börtöneiben miért olyan gyakoriak az összetűzések a foglyok és a börtönőrök között. A film részleteiben tárja elénk, hogy hogyan indult, zajlott és végződött a kísérlet.

A film megnézését követő beszélgetés kötetlenül zajlott, véleményt és kapcsolódó dolgokat is kifejthettek, akik maradtak mozizás után. Hogyan fordulhat ki egy személy önmagából? Hol a felelősségtudat? Ki a felelős? Mit lehetett volna másként tenni? Többen egyetértettek abban, hogy Zimbardo utólag sem kezelte megfelelően a helyzetet. A színészek alakítása, kapcsolódó kísérletek és filmek is felmerültek a beszélgetés során, illetve új ötletek, hogy a további alkalmakon, milyen témákban lehetne filmeket nézni. Jó hangulat, vidám légkör alakult ki és ezt kívánja a csapat tovább vinni a következő filmes estére, és esetleg más programokra is.

A következő, amit még kapcsolódva ehhez a témához, de már más kérdéseket is felvetve megnézünk majd: A hullám című német film. Csütörtök este az E épületben 19:00 órától a 612-es teremben.

Ha van kedved, érdekel, csatlakozz egy lelkes társasághoz!

picture-176-1472812617

A klubbal kapcsolatban néhány kérdésemre Ziegler Zsolt válaszolt:

Mióta él a klub?

Kb. 3 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal.

Hogyan született az ötlete?

Rendszeresen néztük a Hullám c. filmet aztán sorra merülnek fel a jobb és jobb, az órai tematikához kapcsolódó film ötletek. A helyszín, időpont és a társaság adott, igazából könnyű így jó eseményeket szervezni.

Milyen programokat szerveztek?

Amikor elkezdődött a félév, beindult már a moziba járás is, sőt több alkalommal színházba is eljutott a csipet csapatunk.

A tanulmányokhoz hogyan kapcsoljátok a közös programokat? Bárki előállhat egy ötlettel?

Természetesen, abszolút demokratikus a filmötletelés, arra azért mindig ügyelünk, hogy jó filmeket nézzünk, amik hoznak magukkal többlet tartalmat, hogy érdemes legyen róla vitázni, beszélgetni.