GTK Tudományos Diákköri Konferencia 2021
november 11, 2021
Magyar Tudomány Ünnepe 2021
november 15, 2021

Bárány Róbert Díj – rangos elismerést kapott Dr. Mezei Kitti

A Bárány Róbert Díjat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága Irányító testülete hozta létre a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek erkölcsi elismerésére és anyagi támogatására.

Örömmel osztjuk meg, hogy Dr. Mezei Kittit, az Üzleti Jog tanszék egyetemi adjunktusát az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke a 2021. évi Bárány Róbert Díj elismerésben részesítette „A kiberbűnözés aktuális kihívásai a büntetőjogban” című monográfiája alapján.

Dr. Mezei Kitti könyvében az alábbi témákat érinti:

A kiberbűnözés olyan dinamikusan változó terület, amely mind a büntetőjogi szabályozást, mind a jogalkalmazást kihívások elé állítja. A könyv az informatikai bűncselekmények mindannyiunkat érintő aktuális kérdéseivel foglalkozik, mint például a hacker- vagy DDoS-támadások, a számítógépes vírusok, az adathalászat. Az online tér vonzó környezetté vált az elkövetők számára: egyaránt színtere lett a hagyományos és az új típusú bűncselekményeknek. A titkosítást és anonimitást biztosító technológiák használata alkalmas a személyazonosság hatékony elrejtésére. A gyanútlan felhasználók sokszor nincsenek tisztában az online jelenléttel járó veszélyekkel, ezért könnyedén válnak csalások, zsarolások és bankkártya-visszaélések áldozataivá. Napjainkra a kiberbűnözés profitorientált, szolgáltatásalapú üzleti modellé nőtte ki magát, amelynek motorját a darknet fórumok képezik. Az olvasó betekintést kap a kriptovalutákkal és az okoseszközökkel elkövethető bűncselekmények körébe. A fenti kérdések vizsgálata során a büntető anyagi és eljárásjogi szabályozás is megvilágításra kerül.

A könyv már előrendelhető a Librinél:

https://www.libri.hu/konyv/mezei_kitti.a-kiberbunozes-aktualis-kihivasai-a-buntetojogban.html

Szívből gratulálunk az elismeréshez és a megjelent monográfiához!

Dr. Mezei Kitti egyetemi adjunktus
(Üzleti Jog Tanszék)