MNB-BME Kutatási verseny és kiválósági ösztöndíj – 2021/2022 őszi félév
november 30, 2021
MNB-BME pályázati felhívás recenziók készítésére és kiválósági ösztöndíjra – 2021/2022 őszi félév
december 1, 2021

Bevezetés az Instruktorgárdába

interjú Szénási Andrással, az Instruktorgárda korábbi vezetőjével 

Az Instruktorgárda a karunkon működő Hallgatói Képviselet alszervezeteként működik – a közösségi élet oszlopos tagja. Hasonlóan a Mentorgárdához, ők is azon dolgoznak, hogy a felvett gólyák gondtalanul beilleszkedjenek az egyetemi életbe. Hivatásukról és feladataikról Szénási Andrással, az Instruktorgárda korábbi vezetőjével beszélgettünk. 

Kik vagytok Ti? Mivel foglalkozik az Instruktorgárda?  

Az Instruktorgárda mesteres hallgatókból áll és a GTK mesterképzésére érkező elsőéves hallgatóival foglalkozik.

Célunk, hogy beavassuk a gólyákat az egyetem működésébe és a lehető legtöbb információval lássuk el őket annak érdekében, hogy problémamentesen beilleszkedhessenek az egyetemi életbe.

Nagyon sok ismerkedős programot szervezünk, hisz a közösségkovácsolás a fő feladataink közé tartozik.  

Milyen programokat biztosítotok a mesteres hallgatóknak? 

A legtöbb programunk a regisztrációs héten zajlik – a gólyák túlnyomó része ekkor találkozik először az egyetemmel. Ezen a héten a hangsúlyt egymás, és az egyetem működésének megismerésére helyezzük. A szaktájékoztatókat mesteres hallgatók tartják, ezzel garantálva, hogy a hallgatók testközelből megismerhessék a saját szakjukat és minden kérdésre választ kaphassanak. A félév előrehaladtával az információszerzésen kívül az elsőéves hallgatók kulturális programokon is részt vehetnek: ilyen a borkostoló, színházi előadások vagy a quiz night. A gólyafélév lezárásaként megrendezésre kerül a Gólyabál, amelyen az alapszakos hallgatókkal együtt vehetnek részt a mesteresek. 

Miben különbözik és miben egyezik a feladatotok a Mentorgárdáéval?   

A feladatunk alapvetően ugyanaz, hisz a gólyák közösségbe való beillesztése a közös célunk.  Olyan szempontból különbözünk a Mentorgardától, hogy ők gimnáziumból érkező diákokkal foglalkoznak, ezáltal sokkal mélyebben kell ismertetni velük az egyetemet mint intézményt.

Mi már a BME-n vagy más egyetemen végzett hallgatókkal dolgozunk, akik az alapokat már ismerik.

Az időbeosztásunk is más, mert a mesteres hallgatók nagy része – gólyák és instruktorok egyaránt –dolgozik, így a programokat mindig délután öt utánra próbáljuk szervezni, hogy minél többen részt vehessenek rajta. 

Milyen mértékben dolgoztok össze a Mentorgárdával? 

A nagyobb programokon, mint a Gólyahajó és Gólyabál, közösen dolgozunk és veszünk részt a Mentorgárdával. A félév folyamán odafigyelünk arra, hogy ne szervezzünk egymásba ütköző programot, ezzel is megkönnyítve a másik csapat munkáját. 

Hogyan lehet bekerülni az Instruktorgárdába? 

A Hallgatói Képviselet minden évben – hasonlóan a többi alszervezethez – meghirdet egy pályázatot március-április környékén. Idén ez online zajlott. A jelentkezők első lépésként egy bemutatkozót, és egy motivációs levelet írnak, majd egy beszélgetésen vesznek részt. Ezután kisebb projekteket kapnak a résztvevők, amelyből kiderül, hogy mennyire kreatívak, illetve mennyire tudnak csapatban dolgozni. A kiválasztó folyamat végén a Hallgatói Képviselet dönti el, hogy kik lesznek azok, akik az Instruktorgárda csapatát erősíteni fogják. A 2021/22—es tanévtől már Varga Gábor tölti be az Instruktorgárda vezetői pozícióját. 

Szerző: Szabó Rebeka
Kiemelt kép: BME GTK Instruktorgárda