Eleven Tavasz – A Szociológia és Kommunikáció Tanszék programjai
május 11, 2022
Budapest Ösztöndíj Program 2022
május 17, 2022

Megnyitja kapuit a BME!

Mi is az a BBBXBME240? 

A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara megannyi meglepetést rejteget, legyen szó közösségi eseményekről vagy a kurzusok sokszínűségéről. A Szociológia és Kommunikáció Tanszék két oktatója, Fiáth Henrietta és Dr. Hamp Gábor megálmodtak egy olyan kurzust, melyre az egyetem minden képzéséről várták a hallgatókat – Interdiszciplináris projektmunka a Bartókon: 240 év tradíció és innováció a BME-n elnevezéssel. A két kredites szabadon választható tárgy levezénylésében az Urbanum műhely munkatársai – Csizik Balázs, Kulcsár Géza és Von Son Nam –, a Műegyetem kommunikációs csoportvezetője, Dr. Molnár Bálint, valamint Jáki Mónika, a Bartók Béla Boulevard menedzsere is közreműködött. 

Mossuk el a határvonalakat!  

Az óra fő tematikája a város és annak komplexitásának megismerése társadalomtudományi szempontból. A résztevevők a főváros rendszerét, 21. századi kihívásait ismerhették meg, figyelembe véve az urbanisztikai, turisztikai, önkormányzati, pszichológiai, illetve szociológiai nézőpontokat. Először 2019-ben hirdették meg a kerekasztal-beszélgetés szerű tantárgyat, amin a Bartók Béla Boulevard jövőjéről ötletelhettek a hallgatók. „Az első kurzusunk kapcsán értettük meg, hogy a Bartók Béla Boulevard és a BME között, bár egymás közvetlen szomszédai, mégis erős határvonalak érezhetők: a BBB közönsége sokkal inkább a bölcsészek és művészek, nem pedig a BME hallgatói” – mondja Fiáth Henrietta, a tárgy egyik oktatója. 

Hamar szembesülniük kellett azzal, hogy a legtöbb budapesti lakosnak a BME területe egy nagy szürke foltot jelent. Innentől kezdve nem is volt kérdés, hogy a kurzus másodlagos célja ezen határvonalak fellazítása.

„Szeretnénk megmutatni a hallgatók számára, hogy a Bartók mennyi lehetőséget rejt kikapcsolódásra, feltöltődésre, az életük gazdagítására. A Bartók közönsége, lakói számára pedig szeretnénk feloldani az egyetem elzártságát, mind fizikailag, mind kognitív értelemben”

– teszi hozzá Fiáth Henrietta.

E gondolat mentén haladt tovább az idei évben is a kurzus.  Mivel Egyetemünk fennállásának 240. évfordulóját ünnepli, az órán résztvevő diákok projektjei ehhez az eseménysorozathoz, valamint az Eleven Tavaszhoz kapcsolódnak – bevonva a környékbeli lakosokat is.  

Május 20-án, 15:00-kor kezdődik a Műegyetem Piknik. További információkat itt találsz
(forrás: https://www.facebook.com/events/1165355444228307/ ) 

A kurzusra jelentkezők különböző motivációktól fűtve álltak neki a munkálatoknak:

„Nagyon örültem, mikor megláttam, hogy indul ez a kurzus. A tárgy  szerintem remek lehetőség arra, hogy belelássak a rendezvények pörgő világába, egy remek csapattal együtt dolgozva”

– meséli Pauer Viktória, Kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató. 

A résztvevők, oktatóikkal és az előadókkal karöltve mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ötleteikből. Mivel ezeket az eseményeket két külön csapatban szervezték meg, így a félév során átélhették, milyen együtt dolgozni másokkal, egyeztetve az órarendeket, elképzeléseket. 

„Szerintem nagyon könnyen egymásra hangolódottunk a többiekkel és igyekeztünk mindig támogatni és segíteni egymást. Ami fontos volt szerintem, hogy felosztottuk a feladatokat, de mindenkinek volt beleszólása a többi részbe is, és elfogadtuk egymás javaslatait”

mondja Viki. 

A csapatoknak prezentálniuk kellett elképzeléseiket Dr. Molnár Bálint, Jáki Mónika, illetve az Eleven Tavasz szervezői előtt. Az összeállított zsűri vétójoggal rendelkezett, ami egy hatalmas szűrő volt a hivatalos demonstráció előtt. A BBBXBME240 hangsúlyt fektet a diákok kreativitására, illetve kíváncsiságára. A tárgy keretein belül a hallgatók saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogyan zajlik egy ilyen típusú program megtervezése, lebonyolítása. Tanulhattak saját és társaik hibáiból, valamint közelebbről is megismerkedhettek a projekteket kísérő megpróbáltatásokkal.  

Fiáth Henrietta fontosnak tartja, hogy a hallgatók valóban lelkesedjenek a projektekért:

„Ezekhez a kurzusokhoz oktatói és szervezői oldalon nagyon sok türelem szükséges. Viszont mindig bízunk abban, hogy sikerül megtalálnunk azokat a hallgatókat, akik velünk együtt tudnak lelkesedni és komolyan venni egy-egy projektet.”  

A csapatban az erő!  

Mivel ez egy választható tantárgy, az oktatók nagyon megértők voltak a hallgatókkal: rugalmasan kezelték a hiányzásokat, a leadási határidőkkel elnézőbbek voltak. A diákok szabad kezet kaptak saját munkarendjük, gyakorlataik kialakítására.

„Az órákban a legjobban az tetszett, hogy kötetlenül zajlottak. Csak körbeültük az asztalt, mindenki ötletelt és igyekeztünk egymást meghallgatva kompromisszumra jutni mindenben”

– meséli lelkesen Pauer Viki. 

Az oktatók próbálták már a legelején tisztázni a kurzuson résztvevőkkel, hogy olyan koncepciókkal álljanak elő, amikkel szívesen dolgoznának, nevüket adnák hozzá.  Inspirációt az első órákon bemutatott esettanulmányokból merítettek, a kivitelezésben pedig a meghívott előadók segítették őket.  

Kvíz a szomszédban: megmutathatjátok, mit tudtok a BME-ről, és körbejárhatjátok az Eleven Tavasz néhány állomását is. Regisztráció ezen a linken, vagy a helyszínen. 
(forrás: https://www.facebook.com/events/415825166549123) 

A tantervet a témához illően állították össze, igyekeztek releváns előadókkal színesíteni a programot, továbbá idén több időt hagytak a szervezésre, kivitelezésre. Mindezek mellett fontos szempont volt, hogy minél diverzebb társaságot – a résztvevők között akadtak építőmérnökök, marketing és kommunikáció szakos hallgatók is – hozzanak össze: valami egészen mást, nem mindennapit.

„Nekünk az is siker, ha néhány hallgatónak már mutattunk valami olyat, amivel nem találkozott máshol; ha lehetőséget adtunk valami klassz dolog megalkotására, amire büszkék lehetnek, megismerkedhettek másokkal, új élményekkel gazdagodtak”

– mondja a Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatója. 

A kurzus igazi zárására, a tavaszi szorgalmi időszak megkoronázásaként, május 20-án kerül sor, délután háromtól este nyolcig. Ezeknek az eseményeknek fontos szerepe lehet a közösségépítésben, valamint a BME és a főváros között meghúzódó határvonalak feloldásában. Az Eleven Egyetem: Műegyetemi Piknik, illetve a Kvíz a szomszédban programoknak, nem meglepő módon, a BME ad majd otthont. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék a BME-t, mint brandet, illetve elmosódhatnak a határok a Bartók Béla Boulevard és a Műegyetem között. 

Szabó Bence, építőmérnök hallgató, mesélt a programokról:

„A Műegyetemi Piknik, egy közös, szabadtéri eszem-iszommal igyekszik becsalogatni az embereket a Bartók Béla útról és környékéről, illetve az egyetemistákat benntartani még egy délutánra az Egyetem területén. A Kvíz a szomszédban című program lényege, hogy a résztvevők a Gárdonyi térről vagy az Egyetemről elindulva tegyenek egy kört a Bartók Béla úton és a BME területén. Eközben egy játékban is részt vehetnek, ahol érdekességeket tudhatnak meg a környékről, és értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.” 

Nem kell elszomorodnia senkinek, aki idén lemaradt a kurzusról, ugyanis nem ez az utolsó, hogy hasonló típusú szabadon választható tárggyal találkozhatunk. A következő félévben Fiáth Henrietta és Dr. Hamp Gábor ismételten várják a város, a fenntarthatóság, valamint a modern urbanizáció felé nyitott hallgatókat.

„Fontosnak tartjuk, hogy legyenek ilyen szabvál kurzusok a hallgatók számára, ahol csinálhatnak „valami mást”. Másrészről ez nekünk oktatóknak is egy olyan terep és helyzet, amikor valami frissel és aktuálissal foglalkozhatunk”

– mondja végezetül Fiáth Henrietta. 

Addig is izgatottan várjuk a május 20-ai eseményeket. Ki tart velünk?

További információ: https://www.gtk.bme.hu/blog/eleven-tavasz-a-szociologia-es-kommunikacio-tanszek-programjai/

Szerző: Kuhári Zsófia