CYBERSECURITY HACKATHON 2020 – Indul az ország legnagyobb kiberversenye!
szeptember 17, 2020
Válaszd a Műegyetemet: online Lányok Napja a karriertörténetekről szeptember 29-én!
szeptember 23, 2020

TDK 2020: Miért érdemes részt venni a Tudományos Diákköri Konferencián? – Iványi Tamás válaszol

Karunk TDT bizottságának titkárát, Iványi Tamást kérdeztük arról, hogy miért is érdemes részt venni hallgatóként diákköri konferencián és milyen változásokra lehet számítani a járványügyi helyzet következtében a 2020-as intézményi rendezvényen.

Mióta tevékenykedsz az egyetemen és melyik tanszéken?

Az egyetemi TDK-s múltam már lassan 10 éve kezdődött, ugyanis a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) hallgatójaként háromszor is részt vettem az intézményi konferencián és kétszer az országos (OTDK) megmérettetésen is. A GTK-n a mesterszak mindkét évében újból „versenybe” szálltam felhasználva az előző években szerzett TDK-s tapasztalatokat és ismét részt vettem a 2015-ös OTDK konferencián, ahol újból sikerült helyezést is elérnem. Igazából javarészt ennek köszönhetem azt, hogy utána demonstrátorként, majd doktoranduszként a Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszéken maradtam. Az elmúlt 4 évben több sikeres TDK dolgozatot konzultáltam a napi oktatási feladataim mellett, és idén már negyedik éve, hogy a kari TDK titkári teendőket is ellátom a konferencia és a tudományos diákköri élet szervezésében.

A bemutatkozásom után nem lesz meglepő, de elmondható, hogy a TDK a szívügyem: fontosnak tartom, hogy a tudományos világ, és a kutatás iránt érdeklődők számára lehetőséget biztosítsunk arra, hogy bemutathassák eredményeiket, oktatóikkal együtt tudjanak dolgozni. Ezzel már hallgatóként meg tudják alapozni akár egy későbbi PhD képzés kutatását is, vagy hasznos tapasztalatokat szerezzenek a munkaerőpiacon történő helytálláshoz.

Mióta vagy TDK titkár és milyen operatív feladataid vannak ezzel kapcsolatban?

Egészen pontosan 2017 őszén vettem át az előző titkártól a feladatokat. Mindig a konferencia előkészítésében van a legtöbb munka, de például az Országos Tudományos Diákköri Tanács közgazdaságtudományi szakbizottságában is képviselem a kar érdekeit az országos konferencia (OTDK) szervezése kapcsán.

A hallgatók tájékoztatása, a kari szekciók összehangolása, a kari kiadványok, az oklevelek, emléklapok elkészítése, a kari szintű különdíjak szponzoraival való kapcsolattartás és az ünnepélyes díjátadó szervezése mind a konferencia előkészületeibe tartoznak. Emellett a TDK weboldal GTK-hoz tartozó részének adminisztrálását is én kezelem, így bármilyen probléma vagy kérdés felmerülése esetében a jelentkezők hozzám tudnak fordulni már egészen szeptember elejétől. Az őszi időszak így folyamatos feladatokat hoz a szervezésben, de ez igen élvezetes kihívás, amelyre mindig kellemes visszaemlékezni egy sikeres konferencia után.

Miért érdemes szerinted hallgatóként részt venni a Tudományos Diákköri Konferencián?

A részvételnek vannak természetesen a dicsőség és elismerés megszerzése mellett praktikus előnyei is. A legtöbb mesterszak esetében a konferencián való helyezés pluszpontot ér, illetve a PhD képzésre való jelentkezésnél is jelentős szerepet tud játszani egy jó eredmény a helyi vagy az országos konferencián. A legjobb hallgatók a kari konferencián pénz vagy tárgyi jutalmat is kapnak, illetve a bizottságok felterjesztik őket az országos konferencián való részvételre, ahol újabb sikereket tudnak majd elérni.

A praktikus előnyök mellett természetesen a hallgatónak lehetősége van így a választott tématerületben elmélyülni és egy általa felkért oktatóval (TDK konzulenssel) komolyabb közös kutatómunkát folytatni, ami önmagában is értékes és később a munkaerőpiacon is komoly értékkel bír egy hallgató számára. Azoknak pedig, akik kutatói pályára szeretnének majd továbbmenni a képzés után, a TDK nyújtja az első lépést önmaguk kipróbálására és a kutatói élet megismerésére.

A TDK egyben természetesen egy vitafórum is. A konferencia napján a bizottság nem csak meghallgatja az előadásokat, de azokat értékeli is, értékes visszajelzéseket ad a hallgató számára. Mivel ilyenkor a közönség is hozzá tud szólni az előadásokhoz, így új ötleteket, további kutatási irányokat hallhatnak a résztvevők.

Mik a legfontosabb határidők?

A legfontosabb határidőket egyetemi szinten határozzuk meg. Ezeket az egyetemi TDK weboldalon, annak kari aloldalain hirdetjük meg, amely a tdk.bme.hu/GTK címen érhető el. Ezek az időpontok évről évre változnak, általában a konferencia központilag meghatározott időpontjához igazodnak.

Három nagyon fontos időpontot kell a hallgatóknak megjegyezniük az adott évben: a jelentkezési határidőt, ami általában szeptember végén van, a dolgozat beadásának a határidejét, amit általában október végére jelölünk ki, és a konferencia időpontját, amely egyben rektori szünet is, így nem kell attól sem félni, hogy ha valaki részt vesz vagy érdeklődik a konferencia iránt, akkor le fog maradni az egyetemi óráiról.

Sőt, mindenkit, aki csak érdeklődő, bíztatunk is, hogy ezt a napot ne egy szünetnek tekintsék, hanem egy lehetőségnek, amely során az egyetemi élet egy másik szeletébe, a kutatómunkába is bele tudnak kóstolni.

A mostani speciális helyzet hogyan hat az idei szervezésére? Online lesz-e a konferencia?

Igen, erről egyértelmű döntés is született. Mint ahogy számos más idei konferencia szervezésében is láttuk, az online megoldások kényelmesek, biztonságosak és nem csökkentik a hallgatóság részvételi aktivitását, mi is ezt preferáljuk. Sőt az online lebonyolítással a külsős érdeklődők számára is könnyebbé válhat a becsatlakozás, a szekciók közötti mozgás.

Több kari egyeztetésen is túl vagyunk már ezügyben. Fontos számunkra az, hogy ki tudjon alakulni a kötetlen szakmai beszélgetés az előadások kapcsán, a hallgatók egymás prezentációit is meg tudják nézni, tudjanak inspirálódni, illetve az érdeklődők is részt tudjanak venni a programokon. Az online konferencia megvalósításához vannak már konkrét elképzeléseink is, ezekről hamarosan tájékoztatni fogjuk a jelentkezőket.

Mit üzennél még a TDK iránt érdeklődő hallgatóknak?

Ha kutatómunkával szeretne részt venni a konferencián, akkor még mindig nincsen késő, az utolsó pillanatban is lehet jelentkezni, még mindig van idő egy kisebb, de izgalmas kutatás elvégzéséhez és a témában történő elmélyedéshez.

Ha a hallgatóságban szeretne csak ülni, akkor bátran csatlakozzon majd a virtuális szekciókhoz. Már a konferencia előtt elérhető lesz a program és a beosztás, így előre meg tudja tervezni az aznapi programját.

Ha pedig idén még nem, de jövőre esetleg már előadóként szeretne részt venni, akkor mindenképpen érdemes idén is bekapcsolódni és megismerni, hogy a többi hallgató milyen módszerekkel, eszközökkel dolgozik és milyen eredményeket ért el az alkalmazásukkal. Ez akár a téma kiválasztásában is inspiráló lehet, vagy társat is találhatunk magának egy jövőbeli kutatáshoz. Ugyanis a TDK konferencián akár több szerző együtt is adhat be dolgozatot, ahogyan a kutatói életben is sok eredmény nem egyéni érdem, hanem egy csoport munkájának a gyümölcse.

Iványi Tamás (GTK TDT titkár)