„Az ilyen jellegű általánosításokat és kommenteket fölöslegesnek és felettébb bántónak gondolom” – Interjú Sándor Judittal
február 27, 2024
Future Founders – Startup inkubációs program
március 5, 2024

A digitális utalások körbejárója – Interjú Latorcai Leventével

Sokan, ha meghallják a húsvéti tojás kifejezést, egyből egy tavaszi tájat képzelnek el, ahol kisgyerekek keresnek édességeket a kertben. De mi van akkor, ha a tojások nem valóságos, hanem digitális formában jelennek meg? Ebben a témában készített TDK dolgozatot Latorcai Levente.

Írta: Jugl Zsombor

Mi motivált abban, hogy belevágj a TDK-ba?

A második évben kezdődött a szakosodás, a vizuális kommunikáció specializációra kerültem be, ahol Fiáth Henrietta tanított. A félév végi vizsgadolgozatomban a digitális húsvéti tojások pszichológiai és marketing vonásait mutattam be, nyáron a tanárnő keresett meg azzal, hogy nagy potenciál van a témában, és hogy megpróbálnám-e TDK-ra vinni. Leszögezte, hogy sok munka lesz vele, még nagyon új ez a terület, de érdekelt a lehetőség. A kutatás és írás közben többször felmerült, hogy nem biztos, hogy elkészülök a leadási határidőig, mert azért ez jóval nagyobb feladat, mint egy évvégi dolgozat, viszont láttam benne a potenciált és meg szerettem volna mutatni a világnak, hogy mit tudok erről az egészről.

A motivációmat az önfejlesztés lehetősége adta. Középiskolában nem voltam a legjobb tanuló és ezen változtatni szerettem volna: bebizonyítani, hogy az egyetemi órák feladatai mellett a Tudományos Diákköri Konferencián elő tudok adni egy prezentációt, amely megállja a helyét, számomra nagyon sokat jelentett.

Latorcai Levente

Hogyan találtad ki a témádat, miért ezzel kezdtél el foglalkozni?

Gyerekkorom óta érdekel a fotó és a film, illetve az új médiumok lehetőségei, ezért is jelentkeztem a Kommunikáció- és médiatudomány szakra. A digitális húsvéti tojásokat egészen kevesen ismerik, de nagy jelentőségük van azok számára, akik keresik őket. Én a második csoportba tartozom, elsősorban filmekben próbálom azonosítani ezeket, több olyan produkciót ismerek, amelyek tele vannak hasonló utalásokkal. Kisebb koromban sokat játszottam videójátékokkal, ott is néztem, milyen easter eggek jelennek meg, és szabadidőmet is szívesen töltöttem olyan YouTube videókkal, amelyek ezzel a témával foglalkoznak. Ezért is szerettem volna utánajárni, hogy hogyan is kezdődött ez a jelenség, miként lehet nem feltűnően, de mégis sokak számára észrevehetően húsvéti tojásokat elrejteni a különböző médiumokban.

(A digitális húsvéti tojás egy szoftverben, videojátékban, zenében, filmben vagy más médiumban elrejtett üzenet, kép vagy funkció – a szerk.)

Hogyan gondolsz vissza a dolgozat írására és az előadásra?

Pont a Covid időszakban történt az egész, így eleinte a konzulensemmel is csak online tudtunk beszélni és dolgozni. Az írás fázisa egész jól sikerült, annak ellenére, hogy sokkal inkább tartom magamat egy alkotó típusnak, mint kutatónak. Nagyon sokat segített az, hogy érdekelt a téma és minél többet ki szerettem volna hozni belőle. Emellett minél mélyebbre ástam, annál többet akartam tudni az egész történetéről és működéséről. Persze nem mehetünk el amellett sem, hogy nagyon kevés szakirodalmat lehet találni a témában.

Az előadás online volt, kicsit izgatott voltam, mivel ez volt az első alkalom, hogy ilyen megmérettetésen adhattam elő, de csináltam egy jól összerakott prezentációt, ami segített abban, hogy ne vesszek el a szerteágazó gondolataimban. Különdíjas lettem és azt éreztem, hogy a bírálók érdekesnek és újszerűnek találták a témámat, ami megerősített abban, hogy továbbvigyem és tökéletesítsem a szakdolgozat keretei közt.

Az interjú a Szociológia és Kommunikáció Tanszék másodéves alapszakos, Újságírás 2. kurzusának keretei között készült.