First Aid- Félévfelező Party
október 13, 2016
Különleges és hasznos – mi az? – interjú hollandból nyelvvizsgázókkal
október 25, 2016

A nemzetközi kapcsolatok otthona – ESTIEM

31 ország, 8000 tag, 26 év. Az ESTIEM adatai, amikre könnyű büszkének lenni. Azonban a szervezet több mint néhány leírt szám. Az European Students of Industrial Engineering and Management azzal a céllal született, hogy létrehozzon egy többoldalú kommunikációt és kooperációt, a műszaki menedzser hallgatók és a különböző ipari intézmények között.

A szervezetnek alapvetően három fő tevékenységi köre van, amik együttesen alkotnak egy hatalmas családi és szakmai légkört. Az első az utazás, hiszen az ESTIEM évente 150-180 rendezvényt szervez. Ezek az események egyszerre nyújtanak kikapcsolódást, tapasztalatot, élményeket és tudást a szakmai, szórakoztató és kulturális programoknak köszönhetően. A több mint harminc tagország között szerepel például Svédország, Görögország, Lettország.  Az úgynevezett helyi (BME) szint, egy héttagú vezetőségből áll, ahol mindenki más feladatkörért felelős; elnökségi feladatok, marketing, IT, HR, oktatás, pénzügy és local responsible. A local responsible felelősének elsődleges feladata – nemzetközi szinten – a kommunikáció. A Műegyetemi ESTIEM különböző workshopokat, társasági programokat szervez. A harmadik tevékenységi kör a nemzetközi szint, ahol hat fő képviselteti magát.

A három tevékenységi körön kívül számtalan egyéb projektje van a szervezetnek, mint például a Vision, a Startup és a pályázatok. Az ESTIEM tagjainak egyik legfontosabb feladata a magazin elkészítése, ami évente kétszer jelenik meg. A magazin mögött egy speciális csapat áll, hiszen különböző nemzetiségű, más-más országban élő tagok közösen szerkesztik és rakják össze, amihez különösen sok türelem és kooperáció szükséges úgy, hogy mindeközben óriási fizikai távolságokat kell áthidalniuk.

tisztujuti

Amikor egy ilyen profin működő szervezetről és összeszokott csapatról beszélünk, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mit kell mindazért tenni, hogy az ESTIEM tagja lehessen valaki. Az ESTIEM – ahogy az a nevében is benne van – elsősorban műszaki menedzser hallgatók számára jött létre, ám más szakokról is várnak diákokat, mint például olyan mérnök hallgatókat, akiket a gazdaság világa is érdekel. A tagfelvételről annyit érdemes tudni, hogy a hallgatóknak több körön keresztül kell bizonyítani motiváltságukat. Minden félévben megnyitják a jelentkezést, ahol a pályázatok elbírálása során személyes és csoportos beszélgetésre is sor kerül.

Losonczy Veronikát, a Műegyetemi szint egyik alelnökét kérdeztem arról, hogy mi az a három fő dolog, amiért jó ESTIEM-esnek lenni. Elsőként, mint hatalmas előnyt, az utazást említette. Ő maga az elmúlt egy évben Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban járt Az ESTIEM által szervezett utakon van egy alapszabály, ami szerint egy napra a szállás, étkezéssel és programokkal együtt, nem kerülhet többe, mint tíz euro. Ebbe a kategóriába értendő még a nemzetközi kapcsolatok kialakulása, ami gyakran barátsággá alakul át a programoknak és az utaknak köszönhetően. A második legjobb dolog, a BME ESTIEM szervezetén belüli társaság, barátságok és szoros kapcsolatok, hiszen így könnyebben megy a munka, dinamikusabban haladnak a projektek és egy baráti légkör alakul ki. Végül, de nem utolsósorban Veronika a nemzetközi tapasztalatot emelte ki. A tagok megtanulnak, más kultúrából származó hallgatókkal együtt dolgozni, szervezni, ami jelentősen gyarapítja nemzetközi kapcsolataikat és tapasztalataikat. Erre nagyon jó példa a már korábban említett magazin.

A szervezet hivatalos nyelve az angol, de a nyelvi programjuknak köszönhetően a résztvevők megtanulhatják egymás anyanyelvét akár intenzív nyelvtanfolyamok keretében is.

Az ESTIEM egy fejlődő szervezet, aminek a sikere talán a tagok alázatos munkájában és motiváltságában, érdeklődésében rejlik. Nagyon igaz rájuk a mondás: Amennyit beleteszel, annyit tudsz kivenni is.

13043735_10154050639789463_4169132611828924173_n