Szerdán indít az ország legnagyobb kisfesztiválja!
július 12, 2016
Viharmosta nulladik nap a Bánkitón
július 14, 2016

Amikor kilépsz az iskolapadból…

A munkaerőpiacon rengeteget számít, tanultál-e külföldön

Mik az Erasmus program legnagyobb előnyei és hátrányai, mi mindent tanulsz meg kint a tananyagon kívül? Mennyire lehet építkezni a sokak által „kevésnek” tartott BA-képzésre? Kovács Zsófi a nemzetközi gazdálkodás alapszak elvégzése után tanulmányait a Corvinuson, vállalkozásfejlesztés mesterszakon folytatta. Még 2014 tavaszán töltött kint Erasmusszal Torinóban egy szemesztert, a Politecnico de Torino képzésén, jelenleg pedig az Együtt Európáért Alapítvány munkatársa – őt faggattuk a fentebbi kérdésekről.

 

Zsófi a BME-n töltött éveire elégedetten gondol vissza:

 

Nemrég volt a középiskolás osztálytalálkozóm. Még gimnáziumban készített egy videót az akkori osztályfőnököm, amiben mindenki elmondta, mi szeretne lenni. Én már akkor is a Műegyetemre akartam járni és ez meg is valósult” – mondja. A BME előnyei közé sorolja a szakmaiságot és tanárok felkészültségét, és az előadások minősége mellett azt a biztos tudást is, amit itt szerzett: „Olyan alapot kaptam, amire biztosan építkezhetek a továbbiakban. Nem érzem nehéznek az mesterszakot a Corvinuson, könnyedén visszajön az a tudás, amit még a BME-n szereztem, és ez szerintem nagyon fontos” – jegyzi meg. A kiváló egyetemi sportéletet is említi, és azt is nagy előnynek tartja, hogy az oktatás melletti foglalkozások, akár diákegyletek között mindenki megtalálja a kedvére valót. De mi volt talán a legfontosabb a biztos tudás mellett, amit a BME nyújtott számára? „Az egyetemnek már a neve is jól cseng, és ez nagyon fontos a munkaerőpiacon. Nem sokáig kellett gyakornoki helyet keresnem.”

 

20151016-001

És hogy az Erasmus micsoda? Az Európai Bizottság egyik legsikeresebb programja:

 

az Európai Felsőoktatási Térségen belül pályázhatod meg, hogy akár egy teljes szemesztert külföldön tanulj. Zsófi tavaly tavasszal töltött egy félévet Olaszországban: „Mindig is terveztem, hogy élek azzal a lehetőséggel, amit az Erasmus nyújt. Olaszországba szerettem volna menni a leginkább, mivel középiskolában olaszt tanultam és az én szakomon két nyelvvizsga kötelező a diplomához, így ez volt a legcélszerűbb.” És hogy miket tart az Erasmus legnagyobb előnyeinek? „Először is a nyelvtanulás, természetesen! Egy idegen országba csöppenve megtanulsz megállni a saját lábadon, intézni kell az ügyeidet, és magadra vagy utalva. Ami rengeteg fejleszt az ember személyiségén is. Ráadásul nem csak az adott országot és a kultúráját ismered meg A-tól Z-ig, hanem

 

az Erasmusos közösségnek köszönhetően sok külföldi diákkal és ezáltal eltérő kultúrákkal is kapcsolatba kerülsz.

Ezek pedig akár a jövőd szempontjából is fontosak lehetnek, és itt nem csak arra gondolok, hogy milyen klassz, amikor jönnek hozzád a Szigetre az ausztrál haverjaid, és te is bármikor mehetsz hozzájuk.”

 

Alapvető különbségként a BME és a Politecnico di Torino között a számonkérést említi meg Zsófi: míg a Műegyetemen folyamatosak a szorgalmi időszakban a ZH-k, a beadandók, a prezentációk, az észak-olaszországi intézményben csak a vizsgaidőszakban kellett számot adniuk a megszerzett tudásról: „A BME-n évközben is végig tanulnod és készülnöd kell, és ha megkapod az aláírást és vizsgázhatsz, akkor már jóval könnyebb a dolgod. Kint semmiről nem kellett menet közben számot adnunk, viszont vizsgaidőszakban? Mindenki meghalt egy kicsit, képesek lettünk volna akár bent aludni az egyetemen. Az itthoni rendszerszerintem jobb: a folyamatosan számonkért tudás biztosabb is – azokra a dolgokra most is emlékszem, hisz kevesebb dolgot kellett egyszerre megjegyezni, és így sokkal alaposabban megtanultam. Torinoban ráadásul több vizsgaidőszak volt egy féléven belül, így ha az első nem sikerült, csak 2-3 hónap múlva mehettél újra megpróbálni a vizsgát az adott tárgyból, erasmusosként pedig szinte muszáj volt egyből átmennünk.”

 

20151016-002

Amikor pedig az ember kikerül az iskolapadból és a munkaerőpiacra lép,

rengeteget számíthat, tanultál-e külföldön.

 

Sok munkáltató csak ezt nézi. Ha igen, már abból arra következtetnek, hogy egy fél évet magadra hagyva töltöttél egy idegen helyen, és megoldottad, elvégre most itt vagy. Nem hátrány tehát, ha beírhatod a külföldi tanulmányt az önéletrajzodba” – állapítja meg Zsófi. Majd pedig azzal folytatja, hogy az Erasmussal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy „Minél előbb kimész legalább egyszer – annál jobb. Mesterképzésen már sokan dolgoznak egyetem mellett, és a párkapcsolatuk sem feltétlenül tesz jót, ha hónapokat külföldön töltenek. Az élmény, a tapasztalat, a kultúra és a tanulás miatt pedig mindenkinek ajánlom, hogy vágjon bele: szerintem nem élnek elegen ezzel a lehetőséggel, amit az Erasmus nyújt!”