Dunai Regatta: Jelentkezz a BME sárkányhajó csapatába!
március 1, 2017
Ezt a szakmát nem lehet tankönyvből megtanulni
március 10, 2017

Business & Technology Conference: interjú Jaksity Györggyel és Tunkli Dániellel

Második alkalommal került megrendezésre a Business & Technology Conference a Magyar Közgazdasági Társaság Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Működő Ifjúsági szervezete által 2017. február 21 és 23 között. Az eseményen előadást tartott a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója, Igazgatóságának elnöke, Jaksity György és Tunkli Dániel, a vállalat részvényelemzője.

A Concorde Értékpapír Zrt. Magyarország vezető független, befektetési szolgáltatási tevékenységet végző társasága, amely ügyfeleinek értékpapír-kereskedelemmel, elemzéssel, vállalati pénzügyi tanácsadással és tőkepiaci tranzakciók szervezésével, vagyonkezeléssel és befektetési tanácsadással kapcsolatos integrált pénzügyi szolgáltatásokat nyújt. (forrásmegjelölés: https://www.con.hu/bemutatkozas/)

20170221-010

Jaksity György
Alapító, az Igazgatóság elnöke

Egyetemi diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte nemzetközi közgazdaságtan szakon 1991-ben. Részt vett a Budapesti Értéktőzsde megalapításában, 2002-től 2004-ig a tőzsde elnöke, korábban az EFFAS igazgatóságának tagja. 2007-ben elnyerte az Ernst & Young Év üzletembere díját. A cég operatív vezetésétől 2010-ben visszavonult, ám az Igazgatóság elnökeként továbbra is részt vesz a Concorde irányításában. A Mosoly, és az Autistic Art (korábbi nevén Mosoly Otthon) Alapítvány alapítója.  (forrásmegjelölés: https://www.con.hu/vallalatvezetes/)

Mennyire fontos ma a Business Technology Conference által is képviselt üzleti és technológiai összefonódás?

Azt gondolom, ez teljesen természetes és mondhatni magától értetődő. Gyakorlatilag, ma nem tudjuk úgy kinyitni az újságot, vagy nem tudunk úgy híreket keresni, hogy ne ömöljön ránk végtelen mennyiségű információ, arról, hogy mi történik például Amerikában a Szilícium-völgyben, Európában hogyan próbál a politika hozzájárulni egy adott iparágban szükséges technológiai váltáshoz, hogyan lehetne a rossz gazdasági és társadalmi folyamatokat a technológia révén segíteni. Tehát, ha van buzzword szókapcsolat, akkor ez abszolút az.

Milyen tényezőket vesz figyelembe mikor egy nagyobb volumenű előadást tart?

Mindig szeretem megtartani azt a szabadságot, hogy ne csak a magyar GDP-ről, vagy a tőzsdei árfolyamokról kelljen beszélnem, mert az nem feltétlenül a legszórakoztatóbb egy idő után a hallgatóság számára, emellett, már elég régóta űzöm ezt a sportot, engem sem villanyoz fel. Minden évben van legalább egy új nagyelőadásom, amit Preziben készítek el, például a mai is ilyen, olyan társadalmi és gazdasági folyamatokat mutatok be, amelyekkel általában a hallgatóságnak nem jut ideje foglalkozni. Én hónapokon át készülök erre, nagyon sok adatot, grafikont, kutatást, könyvet vizsgálok meg, olvasok el, igyekszem újat mondani a hallgatóságnak, vagy nem teljesen újat, csak mást, abban az értelemben, hogy az alapismereten túl bizonyos kapcsolatokat nem tudott, nem volt alkalma az illetőnek feltárni különböző jelenségek között.

20170221-022

Milyen tanácsokat tudna adni egy frissen végzett diplomásnak?

Az én időmben még nem volt ennyire evidens: manapság – amennyire én látom – igen, ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyek adódnak, hogy az ember külföldön tanuljon. Nem csak azért, mert azokat a bizonyos tárgyi ismereteket esetleg ott jobban oktatják és már nem is csak azért, mert egyben nyelveket is tanul a hallgató, hanem a nyitottságának megnövelése, megtartása érdekében. Sajnos a magyar társadalmat jellemzi egyfajta bezártság, ha ezt így vicc szintjén próbálnám modellezni, akkor a Kárpát-medence peremein nem látunk túl egyik irányba sem. Úgy gondolom, ebből az introvertáltságból kilépni maga az, hogy az interneten keresztül kapcsolatban vagyunk a világgal, nem elég. Oda kell menni, azt a levegőt kell szívni, azt az ételt kell enni, beszélgetni kell emberekkel és rá fogunk jönni, hogy egy nagyon más világ van, mint amit gondolnánk. Ezt a magyar társadalom jelentős része már soha nem fogja belátni – még akkor sem, ha elutazik valahova. Természetesen a fiatalabb generációnak még fogékonyabb az elméje és még van remény.

Mi a véleménye a konferencia szervezése mögött álló MKT BME diákszervezetről?

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen szakmai szervezetnek van helye és nagyon fontos szerepe abban, hogy például olyan fontos témákat boncolgasson, mint amit az én előadásom is érintett, adott esetben javaslatokat tegyenek a vezetők felé, a politika felé, bekerüljenek bizonyos kérdéskörök a köztudatba konferenciákon, publikációkon keresztül, amelyeket a jövőnk szempontjából érdekesnek ítélnek meg.

Visszatérve a hallgatókhoz, a Concorde Értékpapír ZRT. hogyan viszonyul a felsőoktatásban tanuló diákokhoz?

1993-ban alapítottuk a céget, a kollégáim nagy része, beleértve a mai vezetőket is diákként kerültek a Concorde-ba és ahogy befejezték az egyetemet ott is maradtak, sokan akadnak olyanok, akik 20-22 éve a munkatársaim, vezetőtársaim. Mi nagyon nyitottak voltunk és vagyunk arra, hogy – nyilván vannak pozíciók, ahol ez nem megvalósítható, mint például a private banking – igyekszünk az egyetemen megtalálni a nyitott, ambiciózus fiatalokat, akiket érdekel az, amit mi csinálunk. Utána közösen formáljuk egymást, hogy ebből egy jó együttműködés legyen.  Alapvetően nem szeretünk a szakmában már beérett embereket felvenni, mert új szakembert tudunk csinálni, embert nem. Hogyha valaki nem Concorde kompatibilis, ami nem pozitív vagy negatív, hanem egy ténykérdés, akkor már nem fogjuk tudni átformálni. Abban az esetben, ha valaki fiatalon kerül hozzánk és szereti csinálni azt, amit mi csinálunk, akkor nem kell ezen agyalni, létezik a manapság divatos kifejezéssel élve, kémia.

Próbálkozni kell! Visszatérve az előző kérdésre, a nyitottság nagyon fontos: az utazás, a világ jobb megértése. Itt csak a reményeimet fogalmazom meg, az is elsődleges, hogy visszatérjenek a fiatalok, hiszen ki fizeti ki az én nyugdíjamat? (nevet)

20170221-036

Tunkli Dániel
részvényelemző

Dániel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénzügy mesterszakán, befektetés elemző szakirányon végzett. Tanulmányait a Svéd Királyi Egyetemen valamint a Stockholm School of Economics-on fejezte be 2014-ben. Ezután csatlakozott a Concorde elemzői csapatához, ahol a régiós árampiaccal és telekommunikációs cégekkel, majd a Wizz Air IPO kapcsán a légitársaságok piacával kezdett foglalkozni. (forrásmegjelölés: https://www.con.hu/elemzes/elemzoink-elemzes/)

Miért pont a Concorde Értékpapír ZRT.-t választotta?

Anno Svédországban az egyetem után kaptam egy ajánlatot, hogy kint egyből álljak munkába. Igazából az egyetlen ok, amiért nem vállaltam el, hogy a Concorde-nál is adódott egy gyakornoki lehetőség. Már a próbaidő elején látszott, hogy rengeteget lehet tanulni a kollegáktól, miközben a munkavégzés nagyon rugalmas és szórakoztató. A gyakorlat első hónapja után az elemzés akkori vezetője úgy döntött, hogy a maradék két hónap gyakornokoskodás helyett inkább főállású ajánlatot ad, ez már három éve volt.

Azóta örülök, hogy éltem a lehetőséggel – igazából örülök, hogy hazajöttem, mert szerintem Magyarország alapvetően egy nagyon élhető ország és, ha ez társul egy nyugat-európai színvonalú munkahellyel, akkor érdemes élni a lehetőséggel. Természetesen az időjárás is fantasztikus a svédhez képest (nevet).

Hogy látja, a Concorde Értékpapír ZRT. hogyan viszonyul a felsőoktatásban tanuló diákokhoz?

Van gyakornoki- és ösztöndíjprogramunk. Szerintem a műegyetemi pénzügy képzés felé is szívesen nyitnánk, de most vannak ennek technikai akadályai a másik oldalon, viszont jelenleg is van szerződésünk az ELTE-vel és a Közgázzal. Elemzőink tanítanak rendszeresen az egyetemeken, jelenleg én is viszek egy gyakorlatot a Közgázon. Ez azért is jó, mert a hallgatókhoz könnyebben eljutunk, és azonos értékrendet tudunk kialakítani, miközben ők is bepillanthatnak a Concorde-ba .