Büfé hétvégi nyitvatartása
január 18, 2022
GTK UP+GRADE az Online Nyílt Napokon
január 21, 2022

Egyetemtől az értékalapú befektetésig

interjú Gockler Dániellel, a GTK volt hallgatójával 

Gockler Dániel gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatóként kezdte tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2014-ben, majd a szak elvégzése után külföldön tanult tovább. Svájcban járt mesterszakra és az Exchange semester keretein belül fél évet Pekingben töltött a Tsinghua University MBA programjában. Jelenleg az Alpac Capital portugál tőkealapnál dolgozik, mellette saját alap indításán munkálkodik, amely kifejezetten a korai fázisú cégeknek nyújt majd támogatást.

GTK Magazin: Gazdálkodási és menedzsment szakra jártál. Hogyan hasznosítod az ott tanultakat a munkád során? 

Gockler Dániel:

A szak és az ott tanultak leginkább a világnézetemet, emellett a gazdasághoz való hozzáállásomat formálták.

A gazdálkodási és menedzsment szakon rengeteg dolgot kipróbáltam, így mesterképzésen már azt tanultam, ami kimondottan érdekelt. A pénzügy mellett a BME-s éveim alatt köteleződtem el, a szakdolgozatomat és a diplomamunkámat is ebből írtam. A mostani munkám pénzügy orientált: az itt hasznosított tudást inkább mesteren és a gyakorlatban tanultam meg. 

GTK Magazin: Volt olyan meghatározó élményed a BME-n, ami a mai napig befolyásol, meghatároz? 

G. D.: A gazdaságpolitikát például a BME-n szerettem meg – nagyon érdekesnek találtam az összefüggéseket és a válságelméleteket is. Emellett a szakdolgozatírás is nagy élmény volt számomra, tetszett az a rendszer, hogy három féléven keresztül dolgozhattunk rajta. Úgy érzem, hogy ott olyan anyagot hoztam létre a konzulensem segítségével, ami akár a mesterdiplomához is jó lett volna. 

Gockler Dániel Kínában

GTK Magazin: Svájcban fejezted be a mesterképzést. Miért döntöttél úgy, hogy külföldön folytatod a tanulmányaidat? 

G. D.: Volt egy alap elképzelésem azzal kapcsolatban, hogy szeretnék külföldön tanulni, új embereket megismerni és tapasztalatot gyűjteni. A BME-n töltött harmadik félévben elmentem egy előadásra, amit egy olyan szervezet tartott, ami hallgatóknak segít abban, hogy külföldön tanulhassanak. Ők azt mondták, hogy 4,5-ös átlag felett kell teljesítenem ahhoz, hogy elit külföldi egyetemre mehessek.  Ekkor meg kellett hoznom egy döntést. Azt éreztem, hogy “csak úgy” nem szeretnék külföldre menni, a legjobb egyetemen akartam tanulni. Ezután majdnem minden félévemet 5-ös átlaggal zártam. Volt olyan félév, ahol 66 kreditet vettem fel. Megérte, mert utána olyan emberekkel találkoztam, akik motiváltak, kompetitívek voltak és engem is húztak magukkal. 

Gockler Dániel a TEDxYouth beszéde közben

GTK Magazin: A TEDxYouth Budapesten az értékalapú befektetésről beszéltél. Mit jelent ez számodra, mi az érték a te megközelítésedben? 

G. D.: A diplomamunkám befejezése után arra jutottunk a konzulensemmel, hogy ez a tanulmány igazán érdekes és új megközelítése az értéknek. Leegyszerűsítve, egy olyan képletet hoztam létre, amelynek középpontjában az áll, hogy miként tudnánk beárazni azokat a cégeket, amelyek korai fázisban vannak. A megközelítés abból a hipotézisből indul ki, hogy ebben az érettségi fázisban a csapattagok és az egységük az egyetlen érték a cégben. Ekkor lehetett pont jelentkezni előadónak – ezt meg is tettem, mivel úgy gondoltam, hogy ez mást is arra serkenthet, hogy a kereteken túl gondolkozzon akár alapvető kérdésekben a saját területén. „Szeretném a gyakorlatban is meghonosítani, mind a saját alapomban, mind pedig akadémiai területen is, hogy érték alapon fektessünk be, ami annyit tesz, hogy emberekbe fektetünk, nem pedig számokba!” Ez volt az előadásom zárómondata. Az egyik lényeges gondolata a beszédemnek arra volt kihegyezve, hogy ha csinálsz egy start-up céget, milyen emberekre van szükséged, illetve milyen tényezőket kell figyelembe venned a munkaerő felvételekor. 

GTK Magazin: Milyen élmény volt a felkészülés és maga a konferencia? 

G. D.: Egy mentorral dolgoztam közösen, együtt formáltuk meg a szöveget. A munkafolyamatot a coachinghoz tudnám hasonlítani, a mentorom kérdéseket tett fel és azok mentén kezdtünk el dolgozni. A szöveg megírása több hónapot vett igénybe, hetente, kéthetente ültünk össze megbeszélni, amin addig dolgoztam. A próbák csak ezt követően kezdődtek, amiken már a többi mentor és fellépő is jelen volt: egymásnak is adhattunk tanácsot, illetve a többi mentor is megosztotta velünk a véleményét. Itt mind a szövegen, mind az előadás módján csiszoltunk. Maga az esemény számomra félelmetes volt. Nem adtam még elő ennyi ember előtt ilyen hosszú szöveget, ezért nagyon izgultam. Azt gondoltam, hogy a közönségben majd biztos pont lesz a családom és a mentorom, de a fények miatt senkit se láttam – ez hirtelen még jobban megnehezítette a dolgomat. De a sok gyakorlás meghozta az eredményét: nem akadtam meg a szövegben, aminek nagyon örültem. Az első pár perc után az izgalom is elmúlt és elkezdtem élvezni. 

GTK Magazin: Milyen tippet adnál azoknak, akik még csak fontolgatják a vállalkozás indítást vagy az elején járnak? 

G. D.: Fontos, hogy jól gondold át, kivel állsz össze. Kvalitások szerint kell összeállítani a csapatot, nem feltétlen barátokból vagy családtagokból.

Elengedhetetlen, hogy folyamatosan teszteld, amit csinálsz és sok emberrel beszélj, mert így derül ki, hogy eredeti-e az ötleted.

Befektetőként furán hangozhat, hogy ezt mondom, de azt ajánlom, hogy ameddig tudod, vidd el befektetés nélkül a vállalkozást. Viszont, már az elején kezdj el befektetőkkel beszélni, hogy amikor már nem tudod nélkülük folytatni, olyan alkuhelyzetben legyél, ami neked előnyös. 

Szerző: Szabó Rebeka
Fotó: Gockler Dániel