A “jövő zenéje” – kerekasztal-beszélgetés a zeneipar fejlődésének lehetőségeiről
március 5, 2016
Gyere, és légy részese egy tudományos konferencia szervezésének!
március 24, 2016

Folytasd kutatásod doktori szinten!

Ha szeretnéd kutatásodat a filozófia, az érveléselmélet, a tudomány és a technika történetének, filozófiájának vagy kommunikációjának területén egy interdiszciplináris környezetben folytatni, válaszd a Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolát!

Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolának a Gazdaságtudományi Kar Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke ad otthont. Az itt tevékenykedő oktatói gárdát évről évre az egyetem legjobb oktatói közé sorolják. A doktori iskola elkötelezett amellett, hogy PhD hallgatói az itt eltöltött évek alatt ne csak az adott téma szakértőivé váljanak, hanem elsajátítják azokat a gyakorlati képességeket is, amelyeket a tudományos életben való sikeresség megkövetel. A program és a tanszéki munka interdiszciplinaritása arra ösztönzi a hallgatókat, hogy lépjenek túl tudományterületeik határain.

filo1A képzésen a PhD-sok először kurzusokat hallgatnak. Mélyebben megismerik a tudomány- és a technikafilozófiát, a historiográfiát, valamint az érveléstechnikát és az argumentáció-elméletet, melynek kutatása az utóbbi években vált intenzívebbé a tanszéken. Ezekkel a kurzusokkal nemcsak tárgyi tudásra tesznek szert, hanem elsajátítják azokat a tudományos módszereket, amelyek segíteni fogják őket saját kutatói munkájukban. Emellett a hallgatók hospitálnak, azaz bejárnak kurzusokra, és segítenek az oktatóknak a kurzusok előkészítésében, a dolgozatjavításban és a tárgyfejlesztésben, így felkészülve az oktatási tevékenységükre.

A doktoranduszok ezután az egyetem hallgatóinak választható tárgyakat tanítanak a következő tárgycsoportokból: Építészet és esztétika; Érvelés, meggyőzés, kommunikáció; Filozófia, etika, művészet; Emberek, csoportok, kultúrák; Tudomány, tudás, módszertan. Ezenfelül a tanszék a Szociológia és Kommunikáció Tanszékkel együtt felelős a Kommunikáció- és médiatudomány alap- és mesterképzésért. A hallgatók továbbá lehetőséget kapnak pályázatokban való részvételre, és bekapcsolódhatnak szakmai projektekbe. A tanszéken jelenleg futó OTKA-pályázat fókuszában idén a jogi érvelés, jövőre pedig a vizuális érvelés áll.

A képzés során a hangsúlyt elsődlegesen a hallgatók saját kutatására fektetjük, akik témavezetőjük és a tanszéki munkatársak aktív segítségével publikálnak és konferenciákra járnak, ezzel is beletanulván az akadémiai életbe. Témavezetőink és az általuk kínált kutatási témák tavalyi listáját megtalálod a doktori.hu honlapon, de hamarosan kikerülnek az ahhoz nagyon hasonló idei témakiírások a doktori iskola weboldalára is.

Ha szeretnél tovább kutatni a filozófia, az érveléselmélet, a tudomány és a technika történetének, filozófiájának vagy kommunikációjának területén, illetve úgy érzed, témád illeszkedik a Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskola profiljába, úgy érdemes először témavezetőt választanod, és felvenned vele a kapcsolatot. A májusi jelentkezési határidőig pedig egy rövid kutatási tervet kell majd összeállítanod.

További információkért keresd a folyamatosan frissülő honlapunkat! Addig is látogass el a Tanszék Facebook oldalára és blogjára!