Budapest Eurasia Forum 2020
október 16, 2020
A GTK nemzetközi gazdálkodás alapszakos távoktatásának pozitív tapasztalatai hallgatói szemüvegen keresztül
október 26, 2020

GTK hallgatói szemszögből

interjú Papp Cintia nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatóval

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar különleges szerepet tölt be a BME képzési portfóliójában: a karra jelentkezők számos gazdasági és társadalomtudományi alap- és mesterszak közül választhatnak. Interjúsorozatunkban hallgatóink élményein keresztül mutatjuk be a képzéseket és a bennük rejlő lehetőségeket. A nemzetközi gazdálkodás alapszakról Papp Cintia, harmadéves hallgatóval beszélgettünk.

Miért ezt a szakot választottad?
Sok gimishez hasonlóan én sem tudtam pontosan, hogy mivel is szeretnék foglalkozni életem során – viszont nagyon fontosnak tartottam, hogy sok lehetőségem legyen a jövőben. Szerintem a gazdasági ismereteknek mindenki életében alapvető fontosságúnak kéne lenniük, azonban ezt a tudást nem feltétlenül tudja mindenki megszerezni felsőfokú tanulmányok nélkül. Számomra fontos volt, hogy a hazai viszonyokon túl a külföldi gazdasági helyzetre is legyen rálátásom, érdekel a nemzetközi közeg – ez is szerepet játszott a döntésemben.

Papp Cintia, nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgató

Mit tartasz a szak legnagyobb erősségének, illetve pozitívumának?
Nagyon sokféle témába nyerhetünk betekintést – tanulunk például pénzügyekről, számvitelről, menedzsmentről, marketingről, kommunikációról és jogi háttérről, környezettudatos gazdálkodásról. A tanterv úgy van felépítve, hogy ahogy haladunk a tanulmányainkban félévről félévre, egyre inkább specializálódunk a nemzetközi környezetre és egyre átfogóbb képet kapunk annak működéséről. Szakmai gyakorlatra nemzetközi és belföldi gyakorlati helyre is jelentkezhetünk, így sok lehetőségünk van tapasztalatot szerezni. További érdekesség, hogy hallgathatunk úgynevezett zöld tárgyakat – melyek közül, ha öt ilyen tárgyat hallgat valaki –, később akár zöld diplomát is szerezhet. Úgy gondolom, ezek nagyon hasznos és aktuális témák.

Milyen módon tudod használni a szakon tanultakat, és milyen karrierlehetőségeket látsz magad előtt?
Szerintem az nagyon jó, hogy az oktatók aktuális példákat igyekeznek hozni az előadásokra, ami az alapok mellett nagyon hasznos lehet a mindennapokban és később a gyakorlatban. Úgy gondolom, a BME-s nemzetközi gazdálkodásos diploma nagy értékkel bír a munkaerőpiacon és sok különböző ágazatban el lehet vele helyezkedni.
Dolgozhatunk nagyobb cégeknél, multiknál, elmehetünk egy start-uphoz, vagy akár saját vállalkozást is alapíthatunk itthon vagy külföldön – itt megszerezzük a szükséges képességeket és tudást, ami ehhez szükséges.

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kiemelt kép: Mohai Balázs
Kép: Papp Cintia