Megjelent az Információs Társadalom folyóirat 2020/2-es száma
november 23, 2020
Nyílt Napok a GTK-n
december 1, 2020

GTK hallgatói szemszögből

interjú Tomku György pszichológia mesterszakos hallgatóval

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar különleges szerepet tölt be a BME képzési portfóliójában: a karra jelentkezők számos gazdasági és társadalomtudományi alap- és mesterszak közül választhatnak. Interjúsorozatunkban hallgatóink élményein keresztül mutatjuk be a képzéseket és a bennük rejlő lehetőségeket. A pszichológia mesterszak munka- és szervezetpszichológia specializációjáról Tomku György, másodéves hallgatóval beszélgettünk.

Miért ezt a szakot választottad?
A BME-nek mindig is jó volt a reputációja, a munka- és szervezetpszichológia specializációt tekintve pedig különösen népszerű. Pszichológus hallgatóként igazán érdekes kiváltság a BME-n tanulni, sokan meglepődnek, hiszen azt gondolják, hogy itt főleg mérnökök vannak. Szerintem kimondottan jó, hogy a GTK-n a pszichológia is teret és szerepet kap – méghozzá minőségi oktatás formájában. További érdekesség, hogy a BME-n két specializáció közül választhatunk pszichológia mesterszakon, melyek a munka- és szervezetpszichológia és a kognitív pszichológia.

Tomku György, pszichológia mesterszakos hallgató

Mit tartasz a szak legnagyobb erősségének, illetve pozitívumának?
Az erős elméleti oktatás mellett gyakorlatias, közvetlen hangulatú képzésben vehetünk részt. Az oktatóink nemcsak akadémiai háttérrel rendelkeznek, hanem piaci rálátással bíró, gyakorló szakemberek vagy meghívott előadók. Úgy gondolom, a képzésünk során mi magunk is rájövünk, hogy a kutatói életpálya és a versenyszféra jól megférhet egymás mellett – oktatóink pedig támogatnak az elképzeléseinkben és fejlődésre inspirálnak minket.
A szorgalmi időszak egyébként nagyon tempós, sok a projektmunka és beadandó, így gyorsan megtapasztaljuk a jó time management és a csoportmunka fontosságát – ezt követően, a harmadik szemesztertől lehetőségünk nyílik munkahelyi tapasztalatot is szerezni.

(…)a kutatói életpálya és a versenyszféra jól megférhet egymás mellett – oktatóink pedig támogatnak az elképzeléseinkben és fejlődésre inspirálnak minket.

Milyen módon tudod használni a szakon tanultakat, és milyen karrierlehetőségeket látsz magad előtt?
A képzés során betekintést nyerünk különböző szakterületek, szervezeti egységek és folyamatok működésébe, valamint ezzel a diplomával lehetőségünk nyílik később akár multinacionális cégeknél vagy szervezetfejlesztő, tanácsadó cégeknél elhelyezkedni. 
A két év alatt ízelítőt kapunk olyan speciális módszerekből, mint a tréningmódszertan, mediáció vagy coaching, és számos esetben ezek az úgynevezett minikurzusok kiscsoportos képzésekben folytatódnak. A mesterképzést követően is van lehetőségünk folytatni tanulmányainkat: jelentkezhetünk doktori képzésre vagy munka- és szervezet szakpszichológus képzésre, azonban mindkét esetben érdemes lehet néhány év munkatapasztalatot szerezni a jelentkezést megelőzően. 

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kiemelt kép: Mohai Balázs
Kép: Tomku György