Szomorúan búcsúzunk Fehér Mártától, a GTK professzor asszonyától
december 21, 2020
Online Erasmus+ Fórum 2020 beszámoló és információk
január 5, 2021

GTK hallgatói szemszögből

interjú Dr. Sándor Zsolt MBA mesterszakos hallgatóval

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar különleges szerepet tölt be a BME képzési portfóliójában: a karra jelentkezők számos gazdasági és társadalomtudományi alap- és mesterszak közül választhatnak. Interjúsorozatunkban hallgatóink élményein keresztül mutatjuk be a képzéseket és a bennük rejlő lehetőségeket. A Master of Business Administration mesterszakról Dr. Sándor Zsolt, másodéves hallgatóval beszélgettünk.

Miért ezt a szakot választotta?
Közlekedésmérnökként végeztem a BME-n, bejárva a teljes képzési programot a BSc-től a PhD-ig. A PhD-t követően azt gondoltam, nem feltétlenül szükséges további végzettséget szereznem, azonban az élet úgy hozta, hogy jobb, ha a mérnöki diploma mellé egy közgazdasági is kerül – így szélesítve a korábban megszerzett tudást. Úgy gondoltam, hasznos, ha abban a rendszerben folytatom a tanulmányaimat, amit korábban megismertem. Előny volt, hogy ismertem a GTK-s oktatók egy részét, és pozitívum volt, hogy sokuk mérnöki végzettséggel is rendelkezik. Ezért is esett a választásom a BME-re. 
A BME-s diploma megítélése a mai napig rendkívül jó, és ez nemcsak a mérnöki szakokra vonatkozik, hanem az olyan új szakokra is, melyeket karunk kínál. A GTK Master of Business Administration (MBA) képzés és a megszerezhető diploma megítélése nemcsak hazai szférában, hanem nemzetközi vonalon is rendkívül pozitív.

Dr. Sándor Zsolt, MBA mesterszakos hallgató

Mit tart a szak legnagyobb erősségének, illetve pozitívumának?
A tanárok nyitottak arra, hogy ne csak a szigorú, órarend szerinti környezetben biztosítsanak konzultációs lehetőséget; illetve rengeteg olyan ismeretanyagot közzétesznek az interneten, melyek elolvasása nem kötelező, mégis fel tudja nyitni a hallgatók szemét, hogy a világban mi az, ami jelenleg elérhető, és globálisan merre tartunk. 
Nagyon jó oktatóink vannak, valamint a szak és a tantárgyak felépítése is szimpatikus: az MBA mesterszak célja, hogy a hagyományos közgazdasági ismeretek megszerzésén túl speciális pszichológiai és vezetéselméleti képzést kapjunk – felruházva így a képzésben résztvevőket arra, hogy a jövőben vezetővé válhassanak.
További pozitívum, hogy az oktatók a hallgatók bevonásával kívánják még jobbá tenni a képzést. Ez rendkívül szimpatikus, mivel a korábbi időszakban a BME-n ilyet nem tapasztaltam.

(…) az MBA mesterszak célja, hogy a hagyományos közgazdasági ismeretek megszerzésén túl speciális pszichológiai és vezetéselméleti képzést kapjunk – felruházva így a képzésben résztvevőket arra, hogy a jövőben vezetővé válhassanak.

Milyen módon tudja használni a szakon tanultakat, és milyen karrierlehetőségeket lát maga előtt?
A szakot ajánlom mindenkinek, aki a későbbiekben vezetői karrierre törekszik, azonban lényeges, hogy egy alap- vagy mesterképzés megszerzése és jelen MBA szak megkezdése között teljen el néhány év, mivel a megszerezett munkatapasztalat a képzés elengedhetetlen része.
Karrier szempontjából az MBA diploma megszerzése hasznos – az itt elsajátított ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki vezető legyen. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy pusztán a papír és az elméleti tudás nem elegendő: ezeket gyakorlati ismeretekkel kell kiegészíteni annak érdekében, hogy valakiből jó vezető váljon.

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kiemelt kép: Mohai Balázs
kép: Dr. Sándor Zsolt