BME – MNB KÖZÖS KUTATÁSI PÁLYÁZAT 2020/21-ES TANÉV
december 18, 2020
GTK hallgatói szemszögből
január 2, 2021

Szomorúan búcsúzunk Fehér Mártától, a GTK professzor asszonyától

Fehér Márta
(1943-2020)

77 éves korában elhunyt Fehér Márta, a Filozófia és Tudománytörténet Tanszék korábbi tanszékvezetője, a BME GTK oktatója és több külföldi egyetem, köztük a világ élvonalába tartozó Rutgers korábbi vendégprofesszora, a honi tudományfilozófia egyik megteremtője, az MTA doktora, Széchenyi-díjas.

Élete nagy részét olyan korban élte, amikor a mainál is nehezebb volt filozófusként és nőként érvényesülni a tudományos életben, hatása mégis nevezhető túlzás nélkül iskolateremtőnek. A tudomány fejlődéséről, tudásszociológiáról és Polányi Mihály munkásságáról írt művei okán méltán emlegetik a hazai filozófiai élet egyik legjelentősebb kortárs alakjaként.

Utolsó éveiben gyakran mondogatta, hogy fiatalabb korában azért gondolt várakozással a nyugdíjas éveire, mert úgy több ideje lesz majd írni, az általa nagyra tartott szerzők műveit magyarra fordítani, hogy mindannyiónk számára elérhetővé váljanak e művek, de romló látása akadályozta ebben. Sosem tudjuk már meg, mi mindent látott volna még meg a tudomány sokszor átláthatatlanul kusza filozófiai összefüggései között.

Emlékét tisztelettel őrizzük