Legjobbak között a GTK hallgatói
augusztus 4, 2022
Erasmus+ PÓTpályázat
augusztus 8, 2022

Központi kérdés a szellemi tulajdon védelme

Innovációs versenyekkel és IP kurzusokkal segíti a Műegyetem a hallgatókat, hogy ötleteikből haszon legyen. Erről és arról is, hogy miért fontos egy egyetemnek a szellemi tulajdon védelme, Dr. Grad-Gyenge Anikó, habilitált egyetemi docens, a GTK tudományos és innovávációs dékánhelyettese beszélt a Jazzy Rádió, Millásreggeli – a gazdasági Muppet Show című műsorában, ahol a két műsorvezető, Ács Gábor és Gede Balázs kérdéseire is válaszolt. 

A szellemi tulajdon védelme azért is fontos kérdés, mert a Műegyetemen rengeteg tudás halmozódik fel. Ezzel a vagyonnal okosan kell gazdálkodni és a társadalom javára fordítani – mondta Dr. Grad-Gyenge Anikó. Nem csak a kutatók, oktatók szellemi teljesítménye érintett a védelemben, hanem a hallgatóké is. Ők ugyanis rengeteg olyan új, modern innovációs ismeretet halmoznak fel, amikből akár saját maguk is újabb és újabb megoldásokkal állhatnak elő. Éppen ezért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nagy figyelmet fordít arra, hogy a hallgatók is megfelelő felkészítést kapjanak a szellemi tulajdonjogok területén. Arra is ügyel a BME, hogy mindezen túl különböző gazdasági ismereteket is megszerezzenek. 

— Kapjanak információt arról, hogy miként lehet egy céget megalapítani, hogyan lehet egy terméket prototípussá fejleszteni, azt piacra vinni, milyen marketing tevékenységeket kell végezni vagy éppen milyen piackutatásra van szükség. Így a hallgatók már egyetemista korukban is eljuthatnak akár különböző befektetőkhöz az ötleteikkel vagy akár komoly versenyeken is indulhatnak ezekkel az ötletekkel – hívta fel a figyelmet a tudományos és innovációs dékánhelyettes.

Beszélt továbbá az innovációs versenyekről, mint például a Duna Kupa, de megemlítette az Inkubátor programot is. Szó esett a Duna Kupával kapcsolatban az Új európai innovációs menetrend című stratégiai dokumentum fontosságáról valamint a deep tech innovációk fontosságáról. 

A beszélgetés teljes terjedelmében itt látható: