Dr. Barbara Myloni látogatásra Karunkon
április 29, 2024
Budapest Ösztöndíjprogram 2024/2025
május 15, 2024

Mi mindent lehet kihozni egy jól eltalált TDK témából? – Interjú Gál Violával

Írta: Mészáros Lea

Gál Viola „Autenticitás, hitelesség, eredetiség: rajongói diskurzusok a Bagossy Brothers Company zenekar Olyan ő című daláról” című dolgozatával 2021-ben első helyezést ért el a kari TDK-n, ezzel továbbjutott az OTDK-ra is. A dolgozat megírása nem telt felhőtlenül, most már büszkeséggel tölti el, hogy sikeresen végig tudta csinálni konzulense, Dr. Tófalvy Tamás segítségével.

Mi motivált arra, hogy belevágj a TDK-ba?

Az egy nagyon nagy motiváló tényező volt, hogy hamarabb elkészítsem a szakdolgozatomat. Volt egy projektfeladat nevű tárgyunk, ami egy mini szakdolgozat volt a harmadik félévben: egy kb. 30-50 ezer karakteres dolgozatot kellett készíteni, hivatkozásokkal. Előre meg volt adva több téma, ekkor választottam ki azt, ami később a TDK-m és a szakdolgozatom is lett.

Hogyan sikerült olyan jó témát választani, amit aztán többször is alapul tudtál venni

A Moodle felületen volt egy szavazás, ahol három témát lehetett megjelölni és mindegyikhez indoklást kellett írni. Mivel csak az előre megadott lehetőségek közül lehetett választani, nagy volt a verseny, sokan az én konzulensemet írták be. Végül Tófalvy Tamás témavezettjei közé kerültem, miután ő is rangsorolta azokat, akik hozzá jelentkeztek. Az általa megadott téma egy kicsit más volt „zenekarok imázsváltoztatás után” néven futott. Erről egyből eszembe jutott a Bagossy Brothers Company zenekar. Az volt az ötletem, hogy megvizsgálom azt, hogy az Olyan Ő című szám megjelenése előtt mit mondtak az együttesről az emberek, és ezt összehasonlítom azzal, hogy milyen reputációja lett a zenekarnak a dal megjelenése után. Ez a megközelítés tetszett konzulensemnek is.

Van valamilyen személyes kötődésed a dalhoz, vagy az együtteshez?

Én is erdélyi vagyok, pontosabban gyergyószentmiklósi, mint a zenekar tagjai. Nagyon régóta ismerem őket, és már ott voltam a legelső fellépésükön is. Akkoriban több olyan kritikát is kaptak, hogy csak befutott zenekarok stílusát másolják vagy unalmasak. Ez persze azóta megváltozott.

Milyen forrásokat használtál a téma feldolgozásához?

Mélyinterjúkat, rajongókkal való beszélgetéseket, YouTube és Facebook kommenteket. Egyébként is sok mindent tudtam a zenekarról, csak azt nem írhattam le, hogy „tudom, hogy 10 éves a Bagossy, mert gyergyói vagyok és láttam, ahogy megalakult”, mert ezek nem pontos hivatkozások, úgyhogy mindenre kerestem forrást, például interjúkat, mert mostanra rengeteg készült már velük.

Hogyan gondolsz vissza a TDK megírására? Mik a tapasztalataid?

A TDK megírása elég keserves munka! sokszor tapasztaltam azt, hogy elindultam egy irányba, írtam valamit és azt gondoltam: „Úú, mekkora következtetés lesz ebből!” Aztán rájöttem, hogy botorság az, amit kitaláltam. Ilyenkor tenni kellett egy lépést hátra és kicsit más irányba elmozdítani a kutatást, vagy más források után kutatni. De mindig ott volt a konzulensem és segített. A legelején volt, hogy hat oldalt írtam újra szinte teljesen, amikor Tófalvy Tamás azt mondta, nem olyan jó a megfogalmazás és javítsak ki néhány dolgot. Szóval ilyen dolgok benne vannak, de miután leadtam, nagyon nagy büszkeséggel töltött el, hogy meg tudtam csinálni, és jó eredményt is értem el vele, mert első lettem a kari TDK-n, továbbjutottam az OTDK-ra.