Nyílt Napok a GTK-n
december 1, 2020
GTK hallgatói szemszögből
december 6, 2020

Mitől jó egy pitch?

interjú a Danube Cup szervezőivel

A Danube Cup szervezőivel, Dr. Danyi Pállal és Dr. Vecsenyi Jánossal beszélgettünk a verseny elindításának történetéről és annak nemzetközi szerepéről. Mindezek mellett megismerhettük miből is áll egy igazán jó pitch. 

Honnan jött egy kiválónak ígérkező közös pitch verseny ötlete? Mi a története a verseny megalakulásának?
Vecsenyi János: Amikor a Budapesti Corvinus Egyetemen tanítottam, elindítottuk a Kisvállalkozások indítása és működtetése elnevezésű tárgyat, ahol mind elméleti mind pedig gyakorlati tudást sajátíthattak el a hallgatók. 2010-ben úgy gondoltam, hogy alma materemben, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is időtálló lenne egy hasonló kurzus. Így vette kezdetét az Innovatív vállalkozások indítása című tárgy elméleti oktatása. Úgy éreztem, hogy fontos a gyakorlati alapokra is hangsúlyt helyezni – így indult útjára a StartUpVIP, mely Danyi Pál tanár úr belépésével önálló tárgyként is megjelent Startup menedzsment néven, majd erre a metodikára építve az MBA specializáció. 
Az Oxford és Cambridge egyetemi evezősverseny mintájára azt terveztük, hogy a BME és a Corvinus vállalkozási ötletversenyen mérje össze a felkészültségét. Így jött létre a Duna Kupa, melyet mindkét egyetem támogatott – az idei pedig már az ötödik év, hogy megrendezésre kerül.
Fontosnak éreztük, hogy a hallgatók már a startup alapítás korai fázisában megtanulhassák, milyen nemzetközi projektekben részt venni, ezért a tavalyi évben úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük a versenyt egy nemzetközi programmá. A Danube Cup során a Duna menti egyetemek hallgatói versenyezhetnek ötleteikkel. Idén Belgrád és Bécs mellett Regensburg, Linz és Passau is képviselteti magát. 
Danyi Pál: Az ötletünket a Demola és az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület felkarolta, majd a Nemzeti Tehetségprogram pályázatán támogatást szereztek a verseny számára. Az ő pártfogásukkal igazán színvonalas versenyt szervezhettünk.

Fontosnak éreztük, hogy a hallgatók már a startup alapítás korai fázisában megtanulhassák, milyen nemzetközi projektekben részt venni (…).

Dr. Vecsenyi János

Mire számíthatnak a versenyre jelentkezett hallgatók?
Danyi Pál: Maga a verseny pitch-ek sorozatából áll majd. A pitch alapvetően egy néhány perces – jelen esetben 3 perc hosszú – szóbeli előadás, ahol tömören, lényegre törően kell prezentálni a megálmodott vállalkozás koncepcióját. A versenyzőknek ki kell térniük a probléma mellett a csapatra, a bevételi tervre és nem utolsó sorban az általuk végzett piackutatásra. 

Dr. Danyi Pál, a Danube Cup egyik szervezője

Hol lesz követhető az esemény?
Danyi Pál: Az esemény a Danube Cup Facebook oldalán élő közvetítésben lesz megtekinthető december 4-én 16 órától. Idén nyolc pitch-et hallgathatnak meg az érdeklődők, ahol szakmai zsűritagok fogják értékelni a versenyzők teljesítményét. Különösen ajánljuk a programot azoknak is, akik nem versenyeznek, mert a zsűri visszajelzései alapján ők is sokat fejlődhetnek és megismerhetik hogyan kell egy igazán jó vállalkozásbemutatást elkészíteni. Minél több egyetemista aktív részvételére számítunk, mivel a versenyzőket közönségdíjjal is jutalmazzuk majd.

Úgy kell felkészülni a pitch-ekre, hogy ne csak szóban, hanem már tárgyiasult formában lássák az ötletet, amelyet bemutatnak.

Dr. Danyi Pál

Kik alkotják az idei évben a zsűrit?
Vecsenyi János: Orbán Katalin egy nemzetközi fordítóiroda igazgatója, valamint jelenleg a „Gyerünk anyukám!” társadalmi vállalkozás egyik társalapítója. 
Horváth Dorka a BOOKR gyerekkönyvek és gyerekjátékok online platformját hozta létre, amellyel a Z generációs kisgyerekeknek nyújt újabb és újabb tanulási és szórakozási élményeket. 
Lám István is részt vesz a döntéshozatalban, aki a Tresorit alapítója és ügyvezetőjeként már évekkel ezelőtt bekerült a 30 legjobb európai startup cég közé. 
A bírálásban közreműködik Duda Ernő, aki mindkét egyetemen érdekes előadásokat szokott tartani, így a hallgatók jelentős része ismeri őt. Folyamatosan vállalkozik – alapított már egy világcéget is (Solvo Biotech), így jelentős tudással rendelkezik arról, hogyan néz ki egy jó vállalkozás. 
A pénzügyi és befektetői szemléletet Horgos Lénárd képviseli, aki az Absolvo partnereként tölt be közvetítő szerepet a vállalkozások és a kockázati tőkebefektetők között.

Dr. Vecsenyi János, a Danube Cup egyik szervezője

Mik a kiemelt szempontok, ami alapján értékel a zsűri?
Vecsenyi János: Három fő kritériumnak kell megfelelnie egy igazán jó pitch-nek. Az első, hogy mennyire piacképes az a termék vagy szolgáltatás, amit a vásárlóknak kínálnak. Másodszor, hogy mennyire újszerű és innovatív az elképzelés. Harmadszor pedig, hogy milyen a piackutatás minősége, mennyire alaposan vizsgálták meg, hogy van-e piaci igény az ötletre. A verseny egyik kulcsgondolata, hogy ne vakmerő legyél, hanem vizsgáld meg, hogy mire alapozod az elképzeléseidet. Győzz meg minket, hogy a piac tényleg a te ötleted akarja és ezért még hajlandó fizetni is. 

Tudnának-e valamilyen tippel szolgálni a versenyzőknek felkészüléshez?
Danyi Pál: Azt tanácsolom, hogy a versenyzők próbáljanak meg ne csak az észre, de az érzelmekre is hatni, hogy a három perc alatt felfokozott, érzelemgazdag figyelmet tarthassanak fenn. Úgy kell felkészülni a pitch-ekre, hogy ne csak szóban, hanem már tárgyiasult formában lássák az ötletet, amelyet bemutatnak. 
Vecsenyi János: Higgyenek abban, amiről beszélnek és ne vegyék saját magukat túlságosan komolyan! Egy kis humor sosem árt.

Szerző: Galavics Diána
Kiemelt kép és fotók: Danyi Pál, Vecsenyi János