Mitől jó egy pitch?
december 3, 2020
MNB-BME Könyvklub
december 8, 2020

GTK hallgatói szemszögből

interjú Dombai Zsófia gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgatóval

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar különleges szerepet tölt be a BME képzési portfóliójában: a karra jelentkezők számos gazdasági és társadalomtudományi alap- és mesterszak közül választhatnak. Interjúsorozatunkban hallgatóink élményein keresztül mutatjuk be a képzéseket és a bennük rejlő lehetőségeket. A gazdálkodási és menedzsment alapszakról Dombai Zsófia, harmadéves hallgatóval beszélgettünk.

Miért ezt a szakot választottad?
Eredetileg Pénzügy és számvitelre szerettem volna jelentkezni, de az a szak abban az évben nem indult, én viszont mindenféleképpen a BME-re akartam járni. A gazdálkodási és menedzsment (GM) alapszak tantervét igazán széleskörűnek találtam, változatosnak tűntek a tárgyak leírás alapján, nyelvi követelményként pedig egy felsőfokú nyelvvizsga szerepelt, amitől már nem voltam messze. Különféle menedzsment tárgyaim vannak, de van pénzügyes órám is – úgy érzem, hogy így közel tudtam maradni az eredeti célkitűzésemhez, miszerint pénzüggyel szeretnék részletesebben foglalkozni.

Dombai Zsófia, gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgató

Mit tartasz a szak legnagyobb erősségének, illetve pozitívumának?
A mintatanterv nagyon sokrétű – a menedzsment tárgyaimon túl, marketingtől kezdve pénzügyön és számvitelen át, matematikával és statisztikával bezárólag, –, számos különböző területet átfog. A közgazdaságtant pedig még nem is említem – szerintem ez segít abban, hogy az ember lássa a teljes képet. Továbbá, sok gyakorlati óránk van, és a projektfeladat elkészítésekor is számos téma közül választhatunk.
Amit szintén pozitívumként értékelek – bár ez inkább GTK-specifikus –, hogy az előadók nemcsak a szó szoros értelemben vett egyetemi oktatók, hanem tényleg olyan szakemberek, akik a versenyszférában dolgoztak vagy dolgoznak jelenleg is, sok tapasztalattal rendelkeznek. Tőlük rengeteg jó tanácsot kapunk és a való életből vett példákkal színesítik az órákat. 

(…) az előadók nemcsak a szó szoros értelemben vett egyetemi oktatók, hanem tényleg olyan szakemberek, akik a versenyszférában dolgoztak vagy dolgoznak jelenleg is, sok tapasztalattal rendelkeznek.

Milyen módon tudod használni a szakon tanultakat, és milyen karrierlehetőségeket látsz magad előtt?
Ezzel a szakkal sok mesterszak közül válogathatunk, illetve a gyakornoki lehetőségek is nagyon jók és változatosak: elhelyezkedhetünk HR vagy marketing területen, de akár pénzügyes vagy menedzsmenthez kapcsolódó gyakornoki helyekre is jelentkezhetünk. Úgy gondolom, az egyetem, a kar és a gazdálkodási és menedzsment szak jó híre nagyban segíthet majd a karrierem során az előre lepésben.

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kiemelt kép: Mohai Balázs
Kép: Dombai Zsófia