BME GTK PhD Nyílt nap
február 16, 2022
Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2022
február 24, 2022

Nemzetközi diákcsoport látogatása a Karon

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara látta vendégül a Youth for Water and Climate Programme nemzetközi résztvevőit 2022. február 9-én. A projekt Belgiumból, Franciaországból, Svédországból, Magyarországról és Szlovákiából fogad résztvevőket. A 8 hónapon át tartó kapacitásbővítő program keretén belül a kiválasztott 20 fiatal szakember egy hetet töltött itt Budapesten, ahol izgalmas előadásokon, workshopokon, gyárlátogatásokon, és kapcsolatépítő eseményeken vettek részt.

A Youth for Water and Climate Program fókuszában az éghajlatváltozás időjárási mintákra, szélsőséges időjárási eseményekre, vízkészletekre, vízhiányra és vízszennyezésre gyakorolt hatásai állnak. Célja, hogy ezeken a területeken a fiatal szakembereket cselekvésre buzdítsa, és támogassa őket a víz- és éghajlat-ágazatban alapvető fontosságú transzverzális és speciális készségek elsajátításában. Az összefogás az ösztöndíjas szakértők számára workshopokat, mentorálási lehetőséget, szakmai gyakorlat keresésének támogatását, szakmai közösséget és teljes online tantervet kínál a szakmai és vállalkozói készségeik fejlesztéséhez. A nemzetközi program résztvevőinek szakmai mentorálására a GTK oktató-kutató kollégái közül is felkérésre kerültek szakértők.

Az első esemény Budapesten zajlott február 6-12. között, melynek keretében a résztvevők látogatást tettek Karunkon. A fiatal szakembereket a Kar nevében Barna Orsolya, kari nemzetközi koordinátor köszöntötte. A tematikéhoz kapcsolódva először a Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék vezetője, Dr. Zilahy Gyula mutatta be a tanszék releváns kutatásait, projektjeit, majd Anil Poyraz, a GTK Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola (GSzDI) PhD hallgatója ismertette kutatási témáját és eddigi vizsgálatait, amelynek során a fenntartható városi vízgazdálkodáshoz kapcsolódóan vizsgálja a természetközeli megoldások alkalmazási lehetőségeit.

A húsz résztvevő
Kép forrása: Youth for Water and Climate Programme 2022

A résztvevők a budapesti látogatás után online folytatják a programot, és 2022. augusztusában találkoznak újra Svédországban, a projekt befejező workshopján. Ezt az eseményt az Európai Unió Erasmus+ Programja, a l’Agence de l’eau Artois-Picardie és a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség finanszírozza, a fejlesztésért pedigű a Youth for Water and Climate partnerei felelnek.