Ismeretterjesztő cikkpályázat a BME oktatóinak, tudományos kutatóinak és hallgatóinak
március 9, 2023
Fulbright Ösztöndíjak az Egyesült Államokba (2024-2025)
március 13, 2023

Pályázható az EELISA rövid mobilitási ösztöndíj!

Mi az EELISA?

Az European Engineering Learning Innovation and Science Alliance (azaz Európai Mérnöki Tanulási Innovációs és Tudományos Szövetség [EELISA]) Európa különböző országaiból származó felsőoktatási intézmények (diplomás mérnöki iskolák, műszaki egyetemek és teljes spektrumú egyetemek) első szövetsége, amelynek célja a társadalomban gyökerező európai mérnök közös modelljének meghatározása és megvalósítása.

Az EELISA nevével Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973) előtt is tiszteleg, hiszen ő volt az első nő, aki mérnöki diplomát szerzett a világon. 

Az EELISA pályázat célja

A BME és az EELISA szövetség közös célja, hogy a BME hallgatóit ösztönözze rövid mobilitás keretében az EELISA egyetemi szövetség tevékenységeiben való közös részvételre, az EELISA közösségek építésére a következő neves európai partner intézményeinél:

  • Universite Paris Sciences et Lettres (Franciaország)
  • École des Ponts ParisTech (Franciaország)
  • Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Németország)
  • Scuola Normale Superiore Pisa (Olaszország) 
  • Scuola Superiore Sant’Anna Pisa (Olaszország)
  • Universitatea Politehnica din București (Románia)
  • Universidad Politécnica de Madrid (Spanyolország)
  • İstanbul Teknik Üniversitesi (Törökország)

EELISA szakmai közösségek

Az EELISA szövetség célja a tagegyetemeken átívelő szakmai közösségeken (community) keresztül is megvalósul. Ezek a közösségek különféle programokat, aktivitásokat szerveznek és kínálnak a mobilitásban részt venni kívánó hallgatóknak: nyári egyetemeket, szemináriumokat, konferenciákat, workshopokat, webináriumokat stb. A közösségekhez csatlakozni is lehet, de csatlakozás nélkül is részt lehet venni egy közösség által szervezett programon. Az alábbi honlapon témakörönként lehet keresni a közösségek között: https://community.eelisa.eu/  

Ezen a weblapon megtalálható több, a BME vezetésével szervezett közösség is: Future of Work; SusCo – Interdisciplinarity for Sustainable Competences in Engineering Education; Vis-E-Com – Vision & Engineering Community.

Kik jogosultak a pályázatra?

Pályázatot nyújthat be valamennyi műegyetemi hallgató rövid mobilitás céljára, aki a BME-vel hallgatói jogviszonyban áll, állami ösztöndíjas vagy önköltséges teljes vagy részidejű alap-, mester- vagy osztatlan képzés, valamint a doktori képzés hallgatója, és a tanulmányi féléve aktív.

A pályázat benyújtásának feltételei

  • a pályázó vállalja, hogy egy maximum 7 napos rövid mobilitás keretében a partneregyetem helyszínére utazik, mely során a szakmai közösségi tevékenységet, felkészülő szakmai gyakorlati előkészületeket, EELISA promóciót és az EELISA-val kapcsolatos felkészülő tevékenységeket folytatja
  • a pályázó nem vesz igénybe egyidejűleg egyéb Erasmus forrású ösztöndíjat
  • a pályázó vállalja, hogy naplóbejegyzéseit a BME és az EELISA szövetség promóciós célokra felhasználhatja
  • a pályázati felhívásra a hallgatók önállóan jelentkeznek
  • egy megfelelően kitöltött és elküldött regisztráció

A pályázaton elnyerhető ösztöndíj

A bíráló bizottság döntése alapján a hallgató a célország és az eltöltött napok viszonylatában a következő táblázatban közölt egy összegű díjazásra jogosult. Az ösztöndíj folyósítása külön szerződés szerint a BME FIEK részéről történik.

A támogatás mértékéről ezen az oldalon olvashat többet.

A Pályázat benyújtása, a pályázat érvényessége

A Pályázatra történő jelentkezés az alábbi webes felületen elérhető űrlap kitöltésével és a nyilatkozatok elfogadásával lehetséges: 

LINK:  https://regisztracio.bme.hu/eelisa-activity-hallgatoi-osztondij-jelentkezes-2023-tavasz 

A jelentkezésre 2023. március 1. és május 31. között van lehetőség.  Az utazásnak legkésőbb június 30-ig bezáróan kell megvalósulnia.

A pályázat során a leadási határidőt követően hiánypótlásra lehetőség nincs.

A pályázatok elbírálása, az elbírálás határideje, főbb szempontjai, a pályázati eredményről történő értesítés módja

A pályázati feltételek megfelelésének ellenőrzését és pályázatok elfogadását/elutasítását az EELISA Koordinációs Testület által kijelölt háromtagú bizottság végzi. A pályázatok befogadása és döntés folyamatosan, az ösztöndíjra fordítható keretösszeg kimerüléséig jelentkezési sorrendben történik. A keretösszeg kimerülése után beérkező pályázatok elutasításra kerülnek.

Sikeres pályázatok a jelentkezést követően folyamatosan lesznek kihirdetve az eelisa@bme.hu-n keresztül.