Egyetemi felkészülés – felsőbb fokon
szeptember 4, 2020
CYBERSECURITY HACKATHON 2020 – Indul az ország legnagyobb kiberversenye!
szeptember 17, 2020

TDK első hely és Pro Progressio-díj jelölés

interjú Kovács Tímeával

2019. november 12-én rendezték a legutóbbi Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek kapcsán Kovács Tímeával, műszaki menedzser szakos hallgatóval beszélgettünk, aki nemcsak szekciójában szerzett első helyezést, de munkájáért Pro Progressio-díjra is jelölték, melyet 2020-ban vett át.

Mi volt a TDK-dolgozatod témája?
A dolgozatom témája a hazai pezsgőpiac feltérképezése és fogyasztói csoportjainak megismerése volt. A szakdolgozatomból indult az egész, melyben egy borbirtok új termékének a bevezetéséről írtam. Pezsgővel is szeretnének foglalkozni, ennek kapcsán kezdtem a kutatásba – elsősorban a diplomamunkám miatt. Azonban a konzulensemmel, Kapusy Katával végül úgy döntöttünk, hogy elmélyítem a kutatást: tudományosabb vizekre terelem és TDK-dolgozatot is írok belőle – a céget abból kihagyva.

Kovács Tímea, első helyezett TDK-zó hallgató

Hogyan választottál témát?
Termékmenedzsment a szakirányom, és már az első projektfeladatnál egy cég termékspecifikus stratégiájával foglalkoztam, így a piaci lehetőségeket és a fogyasztói csoportokat elemeztem. A szakdolgozatom kapcsán számos vállalkozást felkerestem, míg végül a cégből jött a téma, és nem fordítva, azaz a pezsgőpiacot gyakorlatilag nem én választottam.

Te miért jelentkeztél TDK-ra?
Sokat hirdették, hogy semmit nem lehet vele veszíteni, és kipróbálhatja magát az ember. Úgy éreztem, hogy a szakdolgozatvédés előtt ez jó lehetőség lenne. Szerettem volna visszajelzéseket kapni, kifejezetten érdekeltek a tanszéktől független, külsős vélemények is, valamint kíváncsi voltam, mások hogyan látják, milyen munkát végeztem.

Hogyan kezd valaki bele a TDK-ba, mint folyamatba? 
Szerintem erős elhatározás kell hozzá, azaz lelkesedés és elszántság, hiszen igazán mélyen kell a témával foglalkozni, létre kell hozni valamit, és mindennek alaposan utánajárni. Illetve kell természetesen egy alapgondolat is, hogy miről kutassunk. 

Mennyi munkával jár a felkészülés?
Sokkal, ezért mérlegelnem kellett, hogy munka mellett lesz-e rá lehetőségem. Egész nyáron folyt a kutatásom, mert a felhasznált Q-módszertanhoz össze kellett egyeztetnem tizenhét emberrel találkozókat. A kérdőívek összeállítása és kiértékelése is hosszadalmasnak bizonyult, azonban szeptemberre már csak az összefésülés maradt.

Mi volt a legnehezebb része a dolgozat elkészítésének és a felkészülésnek?
Leginkább azt átgondolni, hogy mi felelne meg egy teljes, kerek egész tudományos cikknek, amely közérthető is. Szerettem volna, ha az eredményeket fel tudom használni a szakdolgozatomhoz, de közben megállja a helyét a specifikus cég nélkül is. Továbbá nehéz volt megfelelni a konzulensem elvárásainak, és azoknak is, amelyeket magammal szemben támasztottam.

„(…) erős elhatározás kell hozzá, azaz lelkesedés és elszántság, hiszen igazán mélyen kell a témával foglalkozni, létre kell hozni valamit, és mindennek alaposan utánajárni.”

Kinek ajánlod a TDK-t, mint lehetőséget?
Egyfelől mindenkinek, mert nagyon sok pozitív hozadéka van, például az ember megtanul előadni, illetve tudományos kutatást végezni. Specifikusan azoknak ajánlom, akiknek van valami konkrét elképzelésük, azaz van valami, ami nagyon érdekli őket. Megéri belefektetni az energiát, hiszen a TDK-témákból gyakran lesz szakdolgozat, illetve fordítva is igaz, a diplomamunka jó kiindulópontot jelenthet egy ilyesfajta kutatásnak. A verseny alatt tényleg voltak olyanok is, akik csak önálló kutatásnak szánták, mert érdekelte őket a téma.

Milyen tanácsod lenne azok számára, akik TDK-ra szeretnének jelentkezni?
Ne féljenek semmiképpen se, hogy elő kell adni! Mindenki valamilyen pozitív élménnyel ment haza, hiszen sokan nyertek valamilyen különdíjat vagy kaptak dicséretet. Negatív következmények pedig senkit nem érhetnek a TDK folyamatában.

Mit tanultál az egész élményből?
Megtanultam beosztani az időmet, illetve azt, hogyan mondjak saját magamnak nemet. Maximalista vagyok, így sokszor éreztem úgy, hogy nem elég, amit csináltam. Mikor először láttam a programfüzetet, akkor a témákat nézegetve csak az járt a fejemben, hogy az enyém ezekhez képest sehol sincs. Viszont erőt vettem magamon, és azzal a megfontolással, hogy az elindulás is nagy dolog, nem csak a győzelem, belevágtam.

Mi a legjobb élményed a TDK-val kapcsolatban?
Az, hogy megnyertem. Őszintén. Nagyon meglepett, mert maximum egy dicséretben vagy harmadik helyben reménykedtem. Hatalmas élmény volt, és főképpen az, hogy az egész GTK-n belül engem jelöltek a Pro Progressio-díjra, melyet azóta át is vettem. A kutatásomat első hellyel díjazták, azaz valószínűleg szakmailag ér valamit, amit kidolgoztam. Az egyetemen belül pedig nagyon nagy szó ez minden résztvevő számára, így a tanszéknek és a témavezetőnek is hatalmas dicsőség.

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kép: Kovács Tímea