GTK hallgatói szemszögből
december 12, 2020
BME – MNB KÖZÖS KUTATÁSI PÁLYÁZAT 2020/21-ES TANÉV
december 18, 2020

TDK kiemelt különdíjak ismertetése

Idén rendhagyó módon, online környezetben került megrendezésre a Tudományos Diákköri Konferencia az Egyetemen, amelyen a Gazdaság – és Társadalomtudományi Kar 11 szekcióval képviseltette magát.

Az egyes szekciókban elért helyezéseket a szekciók zsűrije (szekcióelnökök és tagok) határozzák meg. A díjazás folyamatáról és az elnyerhető kiemelt különdíjak sajátosságairól Iványi Tamást, a GTK Tudományos Diákköri Tanács (TDT) titkárát kérdeztük.

Hogyan történik az értékelés?

A zsűri tagjai a konferencia előtt megkapják a dolgozatokat, és az azokra beérkezett szakértői bírálatokat. A zsűri értékeli az előadásokat, majd a szekció elnökének vezetésével összegzi a dolgozatra és előadásra kapott pontokat és megállapít egy rangsort, ami a konferenciát követő kari szintű Tudományos Diákköri Tanács megbeszélésen elfogadunk, hitelesítünk.

Milyen elismerések kerülnek kiosztásra?

A szekciók legjobb dolgozatai I., II., III. helyezésben részesíthetők, amelyek mellé OTDK jelölés is ajánlható a zsűri által, valamint a helyezések mellé a kari normáknak megfelelő mértékű ösztöndíj is jár. Az ösztöndíj adható még továbbá a helyezést el nem érő dolgozatoknak is jutalom formájában, valamint a zsűri dicséreteket is kioszthat az elvégzett munka erkölcsi elismerése érdekében.

Milyen dolgozatok kapnak OTDK jelölést?

Minden munka értékes, de azok a dolgozatok jelölhetők az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, amelyekről a zsűri úgy gondolja, hogy a téma tudományosan is újszerű és a dolgozat is úgy lett megírva, hogy az megfeleljen a kétévente megrendezésre kerülő országos hallgatói konferencia elvárásainak és nevezési szabályainak.

Milyen további díjak nyerhetők el?

A legjobb dolgozatok kiemelt különdíjakkal jutalmazhatók a TDT javaslatai alapján, amelyek az erkölcsi elismerés mellett ösztöndíj formájában is támogatják a legkiválóbb dolgozatokat. Ilyenek például a Rektori, Dékáni különdíjak, valamint különböző alapítványi elismerések (Pro Progressio és Heller Farkas Alapítvány díjai), ezen kívül pedig a szponzorok felajánlásaitól függően további különdíjak (például a Morgen Stanley vállalat által felajánlott tematikus ösztöndíjak) is szerepelnek a listán. Ezen kívül minden évben kiosztásra kerül két oktatói különdíj is az Egyetem által – az egyik ilyen a Pro Progressio Alapítvány elismerése, a másik pedig a TDK Emlékplakett.