Erasmus+ és egyéb nemzetközi hallgatói mobilitási programok


A BME GTK több mint 80 európai felsőoktatási intézménnyel kötött Erasmus+ hallgatói és oktatói/szakmai mobilitási szerződést.
A korábbi Erasmus program keretében 2009-2013 között több mint 300 hallgató utazott ki, illetve közel ugyanennyi érkezett a karra. Az új, 2014-2020-as időszakban egyre növekvő népszerűségnek örvend a tanulmányi és szakmai célú mobilitás, így évről évre nö a kiutazók száma. A legtöbb hallgató Németországba, Olaszországba, Ausztriába, Portugáliába és Spanyolországba jelentkezett, míg sokan érkeznek Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Portugáliából. A GTK az egyetemi előírásokkal összhangban szigorú pályáztatási rendszert alkalmaz évek óta, melyben domináns részt képez a tanulmányi és szakmai munka (TDK, Szakkollégium).

Erasmus +


Az Erasmus+ az Európai Unió 2014–2020 közötti időszakra szóló új oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja (az Erasmus program folytatása), mely magába olvasztja az összes korábbi oktatási, képzési, ifjúsági és sporttámogatási rendszert
(„Egész életen át tartó tanulás”, Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, „Fiatalok lendületben”, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink és az iparosodott országokkal folytatott együttműködési programok).
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Tempus Közalapítvány pályázati lehetőséget hirdetnek szociális alapú kiegészítő pénzügyi támogatásra azon felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, akik a 2021/2022-es tanévben Erasmus+ programországba történő tanulmányi célú vagy szakmai gyakorlati mobilitási ösztöndíjat nyertek/kívánnak elnyerni.