Pénzügy és számvitel alapképzési szak

Alapadatok
Végzettségi szint: alapfokozat (bachelor, röviditve: BSc)
Tagozat: nappali
Finanszírozási forma:
állami ösztöndíjas / önköltséges: 300 000 Ft/félév
képzési idő: 7 félév

A nappali formában induló klasszikus üzleti közgazdász képzés a pénzügy és a számvitel üzleti alkalmazásaira egyaránt koncentrál, de nem nélkülözi az általános közgazdasági képzésekben megjelenő nemzetgazdasági és államháztartási ismereteket sem.

 

FELVÉTELI PONTOK SZÁMÍTÁSA

Választható érettségi vizsgatárgyak: gazdasági ismeretek vagy egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy informatika, digitális kultúra vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy.
A szakokon választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.
A szakokon választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek.

Az érettségi pont számításához két érettségi vizsgatárgyat kell választania a felsoroltakból a jelentkezőnek, egyet emelt szinten kell teljesíteni.

A szak főbb tantárgyai: számvitel, vállalati pénzügyek, államháztartás és adózás, vállalat- és projektértékelés, gazdaságstatisztika, makrogazdasági pénzügyek, vezetői számvitel, pénzügyi információs rendszerek, nemzetközi pénzügyek, befektetés és finanszírozás, elemzés és kontrolling.

Nagy hangsúlyt fektetünk a pénzügyi és számviteli folyamatok mint menedzsment eszközök bemutatására, és egyéb gazdálkodási és üzleti folyamatokba történő integrálására. Így a képzés során természetesen megjelennek az alapvető menedzsment ismeretek is.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénzügy és számvitel szakjának specialitása – szemben a más intézményekben megszokott számvitel és pénzügy specializációkkal – hogy kihasználva műegyetemi környezetét, pénzügyi-számviteli informatika, valamint nemzetközi pénzügyek és számvitel specializációkat kínál. Így a hallgatók specializációtól függetlenül a pénzügyi és számviteli területek teljességét lefedő tudást szerezhetnek. Speciális angol nyelvi kurzusokat és szaktárgyaink egy részéből angol nyelvű előadásokat is kínálunk képzésünk keretében.


További információ:

Pénzügy és számvitel alapképzés tájékoztató füzet (2023. őszi évfolyamtól érvényes, módosított)