Jó gyakorlatok a távoktatásban – BME GTK konferencia beszámoló
június 8, 2020
Befejeződött az MNB és a BME által közösen kiírt ösztöndíj pályázatok bírálata
július 1, 2020

5 tipp, hogy jobban teljen a vizsgaidőszak

A többségében távoktatásban töltött szorgalmi időszak után az első online vizsgaidőszak a szokásos kihívásokon túl is próbára teheti a hallgatókat. A koffeinen kívül mi segíthet még? Tippek és trükkök, hogy könnyebben menjen a felkészülés.

Első tipp: A legfontosabb a vizsgaidőszak sikeres teljesítésénél a jó időbeosztás. Vizsgajelentkezéskor nemcsak a vizsgák sorrendjét kell meghatározni, de azt is, hogy melyik tárgyra mennyi időt érdemes szánni. Ez talán a legnehezebb rész, hiszen igazán tisztában kell lenni saját képességeinkkel, a tárgy nehézségével és a tananyag mennyiségével. Mindenki, aki állított már össze vizsganaptárt tudja, hogy a valóság mindent megbonyolít: fontos azzal számolni, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy azt elképzeltük. Bármikor akadhat olyan vizsga, ami nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnt, és nincs rosszabb, mint félni, hogy kifogy az ember az időből – na meg a vizsgaalkalmakból. Nem árt a vizsgaidőszak végét üresen hagyni, hátha becsúszik egy pótvizsga. Ha egy vizsga nem sikerült jól, célszerű inkább a többit teljesíteni először, és utána a maradék időben visszatérni a problémás tárgyra, mintsem az előzetes tervet teljesen átszervezni.

Második tipp: Fontos kiélvezni a jó időt! Néhány nap a családdal és barátokkal tökéletes kikapcsolódás lehet a vizsgaidőszakban, amire mindenkinek szüksége van. Érdemes apróbb szüneteket is tartani és újult erővel nekiállni a tananyagnak – egyébként hamar jelentkezhetnek a kiégés tünetei. Jót tehet egy kis kimozdulás, séta a friss levegőn vagy néhány frissítő tornagyakorlat elvégzése pihenésként.

Harmadik tipp: Sikertelen vizsga esetén érdemes élni a megtekintés lehetőségével. Ha az oktató konzultációs lehetőséget kínál, előfordulhat, hogy specifikus kérdésekre kíván válaszolni, így akkor javasolt az anyag átnézése után, felkészülten részt venni a megtekintése, és nem azt várni, hogy a többiek kérdezzenek.

Negyedik tipp: Természetesen az alapos felkészülés elengedhetetlen feltétele a sikeres vizsgaidőszaknak, de nem szabad arról elfeledkezni, hogy a világ nem áll meg körülöttünk. Az évfolyamtársak is hasonló problémákkal küzdenek, így érdemes segítséget kérni, ha valami nem megy, vagy legalább kicsit beszélgetni a többiekkel.

Ötödik tipp: A kávé segít, azonban a vizsga előtti éjjel az alvás többet ér. Kevesen képesek ténylegesen végig tanulni az egész éjszakát következmények nélkül – ha következő nap kialvatlan és figyelmetlen a hallgató, nem éri meg plusz néhány óra tanulás. 

Sikeres vizsgaidőszakot kívánunk!

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kép forrása: Google