Ujvári János diplomadíj-pályázat
november 2, 2022
GTK Tudományos Diákköri Konferencia 2022
november 11, 2022

A BME az első 200 között az Egyetemek Fenntarthatósági Világrangsorában

A QS először megjelent fenntarthatósági rangsorában Magyarországról első helyen szerepel a BME.

A Quacquarelli Symonds brit rangsorkészítő ma jelentette meg először fenntarthatósági rangsorát, a QS World University Rankings: Sustainability 2023-at. A környezeti hatás (Environmental Impact) területen a Műegyetem a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el. környezeti hatás és a társadalmi hatás (Social Impact) indikátoraiból számolt összrangsorban a 341-360. helyen végzett. A BME legjobban szerepelt a fenntartható intézmény indikátorban, amelyben a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett. A rangsort a QS világrangsor készítése során, több mint 1400 intézmény megkérdezése alapján állították össze. A lista készítésénél a QS közel negyven szempont szerint értékelte az intézményeket, ilyenek például az, hogy működik-e fenntarthatósági fejlődéssel foglalkozó kutatóhely az intézményben, rögzíti-e az éves víz- és energiafogyasztását, van-e aktív kutatási együttműködése a Forbes 2000 listán szereplő vállalatokkal. A rangsorkészítő vizsgálta azt is, hogy van-e az egyetemnek Klímavédelmi Stratégiája és Nemek Közötti Egyenlőségi Terve.

A környezetmérnöki, valamint a regionális és környezetgazdaságtani mesterszakokon a műszaki és a gazdasági területen is képzi a téma szakértőit a Műegyetem.  Emellett, az intézmény vezetésének céljai között kiemelt jelentőségű a fenntartható működés és a környezettudatos megoldások felkutatása, bevezetése, támogatása és népszerűsítése. Az idei év tavaszán megalakult „Fenntartható BME” programon dolgozó munkacsoport széles körben fogja össze a témához kapcsolódó műegyetemi polgárokat. A kezdeményezéshez kapcsolódóan november 25-én a „BME a fenntarthatóságért” c. konferenciára is sor kerül. 

Magyarországról a BME (341-360.) mellett a Szegedi Tudományegyetem (381-400.) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601.+) szerepel a rangsorban.

A Műegyetem 2022 áprilisában a QS szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt, akkor a mérnöki-technológiai tudományokban világszinten 211., a gépészmérnöki, az építő- és építészmérnöki képzések rangsoraiban a legjobb 200 közé került a BME.

Emellett hatalmas elismerés, hogy Karunk a listán szereplő két magyar intézmény egyike a Business & Management kategóriában. A Budapesti Corvinus Egyetem mellett a BME GTK a másik intézmény, amelyik a QS ranking alapján menedzsment területen nemzetközileg jegyzett képzéseket folytat.

Képzéseinket idén az 501-550. helyre sorolták, így az összes vizsgált egyetemet figyelembe véve programjaink az első 30%-ba tartoznak.