Mottója: Emelkedj ki a tömegből!
december 2, 2015
Őszi diplomaátadó a BME GTK-n
december 20, 2015

Ahogyan a zene lélegzik

2015. december 4-én a BME főépületében a majd’ 120 éves Műegyetemi Szimfonikus Zenekar jóvoltából Kelet-Európa híres zeneszerzőinek klasszikusai csendültek fel.

Advent második hetében, a BME főépületének impozáns aulájában került sor a nagyrészt végzett és jelenlegi egyetemi hallgatókból álló szimfonikus zenekar idei utolsó koncertjére. Az érdeklődés olyan nagy volt az Erdélyi Dániel által vezénylett hangverseny iránt, hogy a koncert előtti percekben már képtelenség volt ülő helyet találni. Sokan az emeleti „páholyt” választották, de olyanok is akadtak, akik a lépcsőről hallgatták a klasszikus darabokat.

„A karmester célja most is egy közönségbarát műsor összeállítsa volt.” – nyilatkozta Pechan Laura hangversenymester, a gtk.bme.hu-nak. A teltházas koncerten Erdélyi Dániel különböző népi motívumok felvonultatásával mutatta meg közönségének, hogy „a zene hogyan lélegzik.”

A hallgatóság elsőként egy orosz zeneszerző Alekszandr Porfirjevics Borogyin: Közép-Ázsia pusztáin című darabját hallhatta. A mű orosz és ázsiai motívumokat vonultat fel, egy csodálatos szimfonikus költemény formájában. Ezt követően Bedřich Smetana híres ciklusából, a Hazámból csendült fel két tétel – a Moldva és a Vyšehrad. Érdekesség, hogy a hangversenyen előadott ciklushoz a cseh nemzet függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik. Egy rövid szünet után a műegyetemi zenekar Dvořák 9. szimfóniáján keresztül Amerika ősi motívumvilágát ismertette meg a közönséggel.

A két felvonásból álló különleges hangverseny egy meglepetés vendég, Kiss Koppány Ákos (egykori BME hallgató) ének produkciójával ért véget a szimfonikus zenekar kíséretében.

Izgalommal várjuk a Műegyetemi Zenekar 2016-os évadát, hiszen az egyetemi orchestra jövőre fogja ünnepelni fennállásának 120. évfordulóját!