Mesterséges Intelligencia könyvismertető – Interjú Héder Mihállyal
február 22, 2021
Kettős kompetenciát adó francia diploma Magyarországon
február 25, 2021

Az első megálló – Gólyatábor

visszatekintő interjú Berta Rolanddal, a Gólyatábor egyik főszervezőjével

A GTK Gólyatáborát 2020-ban is Mezőkövesden rendezték meg. A frissen felvett hallgatók először a Gólyatáborban tapasztalják testközelből, hogy milyen érzés egyetemistának lenni. Belecsöppennek egy vetélkedőkben és információkban egyaránt gazdag négynapos kalandba, ahol egy közösség tagjaivá válhatnak. Az élményekről az esemény egyik főszervezőjével, Berta Rolanddal beszélgettünk.

Milyen előkészületeket igényel a gólyák fogadása a HK részéről?
A gólyatábor megszervezése a fő feladatunk – ezt már az előző tábort követő pár héttel el is kezdjük, hogy időben le tudjuk foglalni a szállást. A gólyatábort megelőző nyáron felmérjük a tudásunkat a ,,HK ZH” keretein belül annak érdekében, hogy magabiztosan indítsuk az újabb félévet. 

Bár a séma ugyanaz, minden tábor más: próbáljuk minden évben jobban csinálni, mint az előzőt.

Mik a szervezés főbb lépései, hogyan változtattok az elmúlt évek gólyatáboraihoz képest?
Először apró lépésekben haladunk: a szállás lefoglalása után főszervezőt és főszervező helyettest választunk – ezt követően az ő feladatuk a szervezés. Első körben kitaláljuk a programokat és kellékeket biztosítunk hozzájuk. Ezt követi a gólyatáborba való jelentkezés elindítása és koordinálása, amiben az egyetemi háttérszervezetek is segítséget nyújtanak. Minden lépés határidőhöz van kötve: minden programról részletes leírást adunk le, amit később az egyetem jóváhagy.
A gólyatábornak van egy megszokott sémája – sok olyan program van, amit évről évre megismétlünk. Az első este tábori vetélkedőt rendezünk, amelynek folytatásaként második és harmadik nap egy nagyobb játékkal egészítjük ki a gólyacsapatok közötti versenyt. Ezeket a tábor előtt három-négy hónappal már előkészítjük. Idén ez később került megvalósításra a vírus következtében kialakult helyzet miatt. Bár a séma ugyanaz, minden tábor más: próbáljuk minden évben jobban csinálni, mint az előzőt.

Miben különbözik a Gólyatábor és a Gólyahét megszervezése?
A legalapvetőbb különbség, hogy a Gólyahetet túlnyomó részben a Mentorgárda viszi – ezzel Hallgatói Képviseletnek sokkal kevesebb feladata van, mint a Gólyatábor szervezésével. Ezen a héten főleg esti programok vannak, ezek az egyetem környékén a mentorok vezetésével zajlanak.

Igyekszünk színes programokkal bevonni az elsőféléves egyetemistákat a közösségbe: kiemelkedő fontosságú a Quiz Night, a Félévfelező, a Gólyabál és a félév lezárásaként a Gólyakarácsony.

Milyen módon támogatjátok a frissen felvett hallgatókat a Gólyatábor és a Gólyahét szervezésén kívül?
Igyekszünk színes programokkal bevonni az elsőféléves egyetemistákat a közösségbe: kiemelkedő fontosságú a Quiz Night, a Félévfelező, a Gólyabál és a félév lezárásaként a Gólyakarácsony. Emellett próbáljuk átláthatóan és naprakészen tartania honlapunkat annak érdekében, hogy minden információ eljusson a friss egyetemistákhoz – ebben a HK Infó heti e-mailje is a segítségükre van.

Szerző: Szabó Rebeka
Képek: SPOT