Az első megálló – Gólyatábor
február 22, 2021
TSS 2021 nyári egyetem
március 1, 2021

Kettős kompetenciát adó francia diploma Magyarországon

2 diploma – egy magyar és egy francia – akár már 24 évesen

25 éves jubileumát ünnepelte a Lyoni Egyetem Menedzsmentképzése Budapesten 2020-ban. A Karunkon működő oktatási programról Perger Máriát, a Francia Mester MBA Management et Administration des Entreprises (MAE) képzés koordinációs igazgatóját kérdeztük.

Mit kell tudni a képzésről?  

A Lyoni Egyetem és a BME oktatási együttműködése egyedülálló és sok tekintetben példaértékű Magyarországon. A két egyetem több mint 25 éve dolgozik együtt egy olyan menedzsmentprogram működtetésén, amely francia nyelven, anyanyelvi, magasan kvalifikált oktatók segítségével gyakorlatorientált oktatást biztosít a vállalatok által foglalkoztatott közép- és felső vezetők képzésében. 

A Menedzsment és Vállalatirányítás mesterszak általános jellegű képzés, mely különböző előképzettségű hallgatókat tömörít. Az oktatás a vállalatirányítás számos területét lefedi, az órákat pedig úgy állítottuk össze, hogy megfeleljenek a különböző profilú hallgatóknak.  

Ez az MBA típusú, kettős kompetenciára épülő mesterképzés lehetővé teszi az aktív, de vállalatirányítással közvetlenül nem foglalkozó vezetők, valamint egyetemi hallgatók számára is, hogy nagy felelősséggel járó pozíciót töltsenek be egy osztály, üzem, profitközpont, vállalat menedzsmentjében.  

Kiknek ajánlja a képzést?  

A képzésre bármilyen nemzetiségű felsőfokú diplomával rendelkező jelentkezőt várunk. Mindazokat szívesen látjuk, akik előképzettségüket szeretnék vállalatirányítási készségekkel kiegészíteni, vagy akik egy konkrét szakterületen belül foglalkoznak vállalatirányítással és szükségét érzik annak, hogy tágítsák látókörüket és szélesebb spektrumú feladatokat lássanak el. A jó nyelvtudás hasznos, de nem kizárólagos. Mi a motivációra helyezzük a hangsúlyt, a nyelvtudás közben is fejleszthető. 

Mik a képzés előnyei? 

Nagy előny a hallgatók számára, hogy az oktatást munka és tanulás mellett lehet végezni, hiszen átlagosan havi két tanítási nappal kell számolni (péntek-szombat), két egyetemi tanévre elosztva. Előny az is, hogy a hallgatóink a legkülönbözőbb szakterületekről és pozíciókból érkeznek, lehetővé téve a tapasztalatok csoporton belüli átadását is. 

Ez a kurzus ugródeszka a szakmenedzsment képzésekhez (humán erőforrás, kontrolling, diagnosztika stb.). Ami még nagyon fontos, hogy a program A+ minősítéssel rendelkezik a Kutatási és Felsőoktatási Értékelő Ügynökség (AERES) által.  

Mi a képzés célja? 

A Mester MBA MAE Menedzsmentképzés célja, hogy minőségi általános vállalatirányítási képzést nyújtson. Ennek a diplomának az értékét jól mutatja a végzett hallgatók elhelyezkedési rátája és az általuk betöltött nagy felelősséggel járó pozíciók száma. A program során a menedzserek betekintést nyernek a legújabb témaköröket és gyakorlatokat magukba foglaló irányítási módszerekbe és eszközökbe. A képzés végeztével a cégek igényeinek megfelelő vezetőkké válnak, akik képesek ipari és kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni a frankofón világ és Magyarország között.  

Miért fontos már most elgondolkozni a programon? 

A képzés hallgatóinak döntő többsége felnőtt továbbképzés keretein belül nyer felvételt. Aki 2022/23 őszétől a BME GTK-n tanul tovább mesterszakon és francia nyelvből erős, annak kiváló lehetőség, hogy a magyar mesterképzésben töltött második évével párhuzamosan végezheti a francia nyelvű MBA programot. Ezért is érdemes időben megismerni a részleteket, áttanulmányozni a felvételi követelményeket, hogy az érdeklődők ezt a kivételes lehetőséget ne szalasszák el. 

A Mester MBA MAE Menedzsmentképzés további részletei az alábbi dokumentumban olvashatók: Francia diploma

Perger Mária, a francia nyelvű MBA képzés koordinációs vezetője (BME MTI)