Sikeres projektnyitó rendezvény nyolc ország közös Interreg kutatásának megkezdésére
május 31, 2023
25 éves lett a BME GTK!
június 13, 2023

Az idei Forbes Legyél jobb! Napon is képviselte magát a BME GTK

A Forbes és a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának együttműködéséből ismét egy izgalmas, interaktív workshop született,

A kudarcok mindenki életében jelen vannak, de nem mindegy, hogyan éljük meg őket. Kellő erővel a hibákat és problémákat előnyünkre is fordíthatjuk. De hogyan? A BME izgalmas, interaktív workshopján  a mentális ellenállóképességgel és ennek fejlesztésével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A 2023. június 2-án megrendezett Forbes Legyél jobb! Nap idén is egy különleges téma köré szerveződött: Hiba = Lehetőség címszóval beszélgettek olyan vállalkozókkal és médiaszemélyiségekkel a Forbes munkatársai, akik akár a szervezeti, akár a magánéletükben éltek már meg mélypontokat, de túllendültek rajta és újra talpra álltak. Történeteikkel a résztvevőket is erre inspirálták és megmutatták: nem vagyunk egyedül.

Az idei rendezvény a Millenárison kapott helyet  a programok kilenckor kezdődtek a „Lehetőség” színpadon.  „Te mikor hibáztál?” – kérdezte Galambos Márton a Forbes főszerkesztője Hodász Andrástól. „Én csak hibáztam” – válaszolta a YouTube-on is ismert pap, aki idén jelentette be, hogy elhagyja hivatását. Mégsem tekint erre kudarcként. Úgy gondolja, ez vezet álmai megvalósításához.

A következőkben Fekete Emese a Forbes vezető szerkesztője lépett a színpadra és Csernus Imre, pszichiáterrel indított beszélgetést. Szó esett jólétről a párkapcsolatokban, megalkuvásról és hogy miért adjuk fel önmagunk és maradunk rossz helyzetekben. A közönséget is bevonva igyekezett képet festeni a gyávaságról: arról, amit magunknak sem vallunk be és így a fejlődésünket és a boldogságunkat is akadályozzuk. Igazán elgondolkodtató előadás volt, amit csak tovább fokoztak az ezután kezdődő programok az „Érzékenyítő” színpadon.

Ezen a helyszínen a BME GTK indított „A kudarc sikertényezője: Mentális ellenállóképesség” című workshopjával. Lógó Emma oktatási dékánhelyettes vezette fel a programot, ismertette a felépítést majd átadta a szót Dr. Kun Ágota munka- és szervezet szakpszichológus, egyetemi docensnek és doktoranduszának, Halmos Alexandrának. Kiemelték, hogy a rövid idő ellenére igyekeznek nemcsak informatívvá, de interaktívvá is tenni a workshopot és valami olyasmit adni a résztvevőknek, amit később a mindennapi életükbe is beépíthetnek. Így a program egy rövid elméleti ismertetőből és egy több lépéses gyakorlatból állt, melyhez egy – Kun Ágota által összeállított – munkafüzetet is kaptak az érdeklődők, amelyet ezen az oldalon tudnak megtekinteni.

A mentális ellenállóképességünk a stressz vagy nyomás alatti teljesítésnél mutatkozik meg leginkább, és egy olyasfajta tudatállapotot jelent mellyel könnyebben túllendülhetünk a kudarcokon és elismerhetjük őket a későbbi sikereink forrásaiként. Ezt a mentális erőt nagyon szemléletesen egy gumiszalaggal is bemutatták, melynek rugalmassága és ellenállóképessége épp úgy működik, mint a miénk. Ez persze fejleszthető – erre adtak alternatívákat a feladatok által.

A közönségben is érdekes gondolatokat indított el az előadás: az előadók kérdéseire szinte folyamatosan érkeztek a jobbnál jobb válaszok és különösen nyitott és barátságos légkör alakult ki. Mire a feladatokhoz érkeztünk már mindenki nagyon lelkesen követte a lépéseket. Ezek során a gondolatok még inkább elmélyültek és a részvevők szinte nem is akarták, hogy véget érjen a workshop. Az előadás után a BME földszinti standjánál lehetetett folytatni a beszélgetést és további kérdőíveket kitölteni a mélyebb önismeret érdekében. Leérkezve szinte tömeg alakult ki az állomás körül, így abszolút sikeresnek könyvelhették el a napot a BME oktatói.

Az ebédszünetet követően – melynek során a Gourmet fesztivált is volt lehetőség körbejárni – folytatódtak az előadások. Az „Érzékenyítő” színpadon a depresszióról és annak felismeréséről, kezeléséről beszélt Piczkó Katalin, pszichiáter és coach, majd a megéléséről és leküzdéséről mesélt Csepelyi Adrienn, újságíró, műsorvezető. Majd egy szintén gyakorinak mondható, mégis sokszor meg nem értett probléma, a pánikbetegség került előtérbe: ennek orvosi oldaláról Dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus nyilatkozott, míg megéléséről Lakatos Márk, stylistot kérdezte Vámosi Ágoston, újságíró. Ezzel párhuzamosan, a „Lehetőségek” színpadon többek között Csobot Adél, énekessel, Havas Dóra, gasztroblogerrel, Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatójával beszélgettek hibákról, döntésekről, lehetőségekről. A beszélgetések során valóban érezhettük – ami a rendezvény egyik célja is volt –, hogy bármi történik is velünk, nem vagyunk egyedül.

Írta: Balla Nikolett – GTK Magazin