A BME GTK a Forbes Legyél jobb! napon
május 31, 2023
Az idei Forbes Legyél jobb! Napon is képviselte magát a BME GTK
június 13, 2023

Sikeres projektnyitó rendezvény nyolc ország közös Interreg kutatásának megkezdésére

Ahogy korábban hírt adtunk róla, a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökséggel dolgoznak együtt a BME kutatói egy új, a körforgásos gazdaság témájához kapcsolódó Interreg Central Europe Programban.

Az Interreg Central Europe Program (2021-2027) első felhívására beadott és támogatásra kiválasztott „NiCE: From Niche to Centre – City Centres as Places of Circular Lifestyles” (magyarul: „NiCE: Partvonalról a figyelem középpontjába – Városközpontok a fenntartható életmód szolgálatában”) projekt 2023 májusban indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék részvételével. A kilenc partnerből álló konzorciumot a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (German Environment Agency) vezeti. A projekt első partnertalálkozóját 2023. május 25-26. között rendezték meg a Műegyetemen.

A projektben a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (German Environment Agency) mellett az ENVIROS környezetvédelmi tanácsadó vállalkozás (https://en.enviros.cz/, Cseh Köztársaság), a StadtLABOR fenntartható településfejlesztési innovációs lab (https://stadtlaborgraz.at/de/, Ausztria), a Scientific Research Centre Bistra Ptuj kutatás-fejlesztési központ (https://bistra.si/en/, Szlovénia), az ’ENEA-SSPT’ Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development nemzeti hatóság (https://www.enea.it/en, Olaszország), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszéke (http://kornygazd.bme.hu/hu, Magyarország), a Research and Innovation Centre Pro-Akademia központ (https://www.proakademia.eu/en/, Lengyelország), a Creative Industry Košice kreatív ügynökség (https://www.cike.sk/en/, Szlovákia) és Brzeg Dolny önkormányzata vesz részt (https://brzegdolny.pl/, Lengyelország).

A kétnapos partnertalálkozó megnyitóján először Dr. Zilahy Gyula egyetemi tanár, tanszékvezető, a projekt témavezetője (BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék) köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta az Egyetemet és a Kart. A megnyitó következő felszólalója Anna Sirocco, az Interreg CENTRAL EUROPE Közös titkárságának programfelelőse volt, aki rövid hátteret adott a 2021-2027-es programról. Az egybegyűlteket köszöntötte Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere is, aki röviden kitért a 11. kerület fenntarthatósági törekvéseire, eredményeire. Orosz Anna, Újbuda országgyűlési képviselője ezt követően köszöntötte az egybegyűlteket, majd Újbuda történetéről és jelenéről, a fenntartható fejlődés szempontjából jó és kevésbé jó gyakorlatokról, projektekről tartott előadást. A megnyitó végén Dr. Zilahy Gyula rövid felszólalásában rávilágított a körforgásos gazdaság szakpolitikai előzményeire, hogyan erősödött a társadalmi bevonás és felelősség kérdése a beavatkozási irányok kijelölésében, amelyben a városi terek, mint az emberek, civil csoportok és vállalkozások kapcsolatrendszerének színtere is egyre hangsúlyosabb.

A projektmegvalósítás első évében a fenntartható fogyasztási mintákat támogató pilot akciók tudományos hátterének megalapozása zajlik – amely munkát a BME Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszéke vezeti. Dr. Szabó Mariann egyetemi adjunktus, a projekt szakmai vezetője pénteken tartott workshopja során a partnerek közösen beazonosították azokat a tématerületeket, amelyekre leszűrve indulhat el a partnerek kompetenciájának megfelelően a jó gyakorlatok gyűjtése, egyeztetése és a partnervárosokban zajló helyzetértékelési munka. A partnertalálkozó során a vendégek részt vettek egy Műegyetemi Campus-sétán, ellátogattak a Kopaszi-gáthoz és a Bartók Béla Kulturális negyedbe is, hogy megismerhessenek konkrét fejlesztéseket is a körforgásos gazdaság érvényesítését szolgáló városi kezdeményezéseket.

Fotók: Geberle Bertalan