Gondolkozz nagyban – francia nyelvű üzleti mesterképzés karunkon
június 22, 2016
Gyerekegyetem – Fókuszban a következő generáció
június 30, 2016

BME-sek a leglazább fesztiválon

Egyszerre közéleti és zenei fesztivál, tele színházzal, workshopokkal…

Egy órányira van Budapesttől egy tó partján. Igen ez a Bánkitó Fesztivál, az elmúlt évek egyik legsikeresebb kezdeményezése, ami mer más lenni és épp ezért annyira szerethető. Idén a BME-s múlttal rendelkező Ivan and the Parazol is fellép itt, ennek kapcsán összegyűjtöttük mit kell tudni a fesztiválról.

1. helyszín: megközelítés és szállás

Bánk 60 kilométerre található Budapesttől, a lejutásra így számos opció van. A fesztivál szervezőinek nagyon fontos a környezetvédelem, és ez a repoharak használata mellett abban is megmutatkozik, hogy a kezdetek óta preferálják a biciklivel érkezőket. Közvetlenül Pestről és Vácról is indulnak közös. Ilyenkor a MÁV sűrített járatokkal közlekedik, valamint a Volán buszai Újpest-Városkaputól indulnak.

A Sátorjegyek magába a táborba már elfogytak, de plusz száz helyet még sikerült felszabadítaniuk a szervezőknek, így aki ezt választja ugyanúgy használhatja a meleg vizes zuhanyzókat és wc-ket. Emellett még két kempingben és több vendégházban lehet szállást keresni a fesztiválra látogatóknak.

2. társaság

A pesti művészlelkek fesztiválja. Az a bohém társaság, aki esténként a Fekete Kutyában vagy az Aurórában egy kupa sör felett váltja meg a világot, vitatkozik közéletről és kultúráról. Egyetemista fiatalok és azok az emberek, akik nem a Szigeten ezer külföldi között képzelik el a tökéletes fesztiválélményt, hanem egy hűs tó partján, de a belvárosi ismerőseikkel.

3.közéleti és kulturális programok

A fesztivál mindig is előtérbe helyezte a közéleti problémákról szóló párbeszédeket, különösen a kortárs, fiatal, progresszív kultúráról szólóakat. Több mint 50 civil szervezet lesz jelen, többek között a TASZ, Pride vagy a Láthatatlan Tanoda. Az interaktív programok három központi témája idén a migráció, a gender és a tudatos állampolgárság.

4.színház

A társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadások idén egy új helyszínt kaptak, de a Bánkitó egész területén szembe találkozhatunk például a sétáló színházzal. Olyan társulatok kapnak helyet a fesztiválon, mint Szkéné Színház, a Zsámbéki Színház, a Táp Színház, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció. Hogy közösen gondolkodjuk olyan kérdésekről, mint a tolerancia, kirekesztés és kivándorlás.

5.zene

Habár nem kifejezetten zenei fesztivál, de mégis minden stílus képviselteti magát a Bánkitón. Lesz pop, rock, house, electro, psyhojazz, dubstep, funk és rave. Az Ivan & the Parazol mellett fellép még a teljesség igénye nélkül a Fran Palermo, Barabás Lőricz, a Vágtázó halottkémek, Szabó Benedek és a Galaxisok, Mahagonee, Tolo, Kornél Kovács, Jordán Adél, DJ Palotai, Tsubi…. Összességében tehát a nyár egyik sokszínűbb fesztiválja zenei téren is.