BME-sek a leglazább fesztiválon
június 23, 2016
„Utálom, ha fotóznak” – egy modell, aki nálunk tanul
július 4, 2016

Gyerekegyetem – Fókuszban a következő generáció

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szervezésében – immár második alkalommal – indult egyedülálló nyári program az általános iskolások számára. A Gyerekegyetem ötlete külföldről indult és itthon is gyorsan népszerűvé vált – ezt bizonyítja, hogy a következő évre már várólistás a jelentkezés.

Az első Gyerekegyetem az 1990-es évek elején, vasárnapi iskola projektként indult Birminghamben, Angliában. A következő évtizedekben több tucat egyetem csatlakozott a programhoz szerte Nagy-Britanniában. Mára már szerte a világon csatlakoztak hozzá, hogy az öt évesektől a tizennégy évesekig a tudományok különböző szegmenseit, minél több lehetőséggel kipróbálhassák, láthassák.*

A gyerekegyetem programjai plenáris ülésekből és szemináriumokból állnak. Az előadások meghallgatása után kisebb csoportokba osztva dolgozhatnak a legifjabb egyetemisták.

 20160628-011

„Nagyon jó ez a tábor. Igazából minden tetszik. Más táborban hatvan gyerek is együtt van, itt viszont kisebb csoportokban is dolgozhatunk együtt.” (Dániel 10 éves)

„Nagyon szeretek itt lenni. Tetszik, mert olyan mint egy közösség. Jó csoportban dolgozni.”(Kristóf 10 éves)

Az előadások elsősorban a természettudományok szeretetét kívánják erősíteni, elősegíteni – az idén azonban három téma is a Gazdaság és Társadalomtudományi Karon oktatott tárgyakhoz kapcsolódott. Elsőként Bodrogi Bence, a Pénzügyek Tanszék egyetemi adjunktusa tartott előadást a pénz történetéről. Az előadás alatt a gyerekek végig vidámak és lelkesek, türelmesek voltak. Szívesen kérdeztek és válaszoltak a tanár hozzájuk intézett kérdéseire.

 20160628-007

„Nagyon tetszett, mert a pénzről nem mindenki tud ennyi mindent.” (Donát 10 éves)

Mi mennyibe kerül? Egy kilogramm kenyér? Egy liter benzin? Vagy egy euró? Hol lehet őket megvenni? A kérdésekre lelkes moraj és jelentkezés volt a reakció, a válaszok pedig záporoztak.

Mi is a pénz? Csak érmék és bankjegyek volnának? Nem egészen. Presztízst jelölő, közvetítő dolog, osztható, s mégis egynemű. Kezdetben pedig árupénzek léteztek: só, bors, szarvasmarha, kagyló, kőpénzek, tollpénz, csontok, arany. – indította az előadást Bodrogi Bence.

20160628-009

Azt is elmondta, hogy az első pénzérméket még i. e. 600 körül készítették a Lüd Királyságban/Krőzus Királyságában. Idővel megjelentek a krajcárok (keresztes pénzérmék), amelyeknek levágták a peremét, csaltak az értékével, de ez problémákhoz vezetett nagyon sokáig. Az első papírpénzeket pedig az 1700-as években kezdték el használni.

Ezeket a tényeket előadni úgy, hogy több száz gyerek érdeklődését és szorgalmasságát fenntartsák, nem egyszerű feladat. Ám Bodrogi és Orosz László tanár urak – ő a közvetítő szerepében segített a gyerekeknek gyerekeket megbirkózni a feladatokkal – ezen a napon sikerrel vettek minden akadályt.

„Nekem nagyon tetszenek, nem csak az előadások, hanem hogy kérdezhetünk és, hogy interaktív.” (Berci 11 éves)