Otthonom, Ciprus
január 5, 2017
„A nyelvtanulásban az egyik legfontosabb, hogy jó tanára legyen az embernek!”
január 5, 2017

Business Law

Havonta hányszor vásárolsz az interneten? El szoktad olvasni az Általános Szerződéses Feltételeket? No és az apró betűs rendelkezéseket? Átok-e, vagy áldás a jogban a szabványosítás? Tudod, hogy minden szerződéses kötelezettségből ki lehet bújni? Ha még nem, mindezt Pétervári Kingától, a BME Üzleti Jog Tanszék adjunktusától akár angolul is megtudhatod, ha felveszed a Business Law (Üzleti jog) nevű tantárgyat.

Kinga mesterfokozatát (LLM) azon a Chicagói Egyetemen (University of Chicago, Law School) szerezteamelyet a világ egyik vezető intézményeként tartanak számon, s ahonnan számos Nobel-díjas is kikerült. Dolgozott a Közép-európai Egyetemen (CEU), majd az Igazságügyi Minisztériumban is az EU-s csatlakozáshoz szükséges jogharmonizációban. Jobbára angolul is végezte munkáját. 2010 óta tudhatjuk őt is a BME oktatói között.Egyetemünkön nemsokára lehetőséged nyílik az Üzleti jogot angolul is hallgatni nála.

Ezeken az órákon a racionális (gazdasági) döntések (szerződések) jogi hátterét elemeznétek. Vagyis röviden azt, hogy a profitszerzés érdekében az adott cél szempontjából melyek az optimális jogi megoldások. Elkerülhetetlen, hogy ezért megismerj néhány jogintézményt és azok működését a különböző (angolszász vagy kontinentális) jogrendszerekben. Mikor Kingát arról kérdeztem, várja-e az angol nyelvű oktatást, azt felelte: „Igen, hiszen ez egy merőben új koncepció, intellektuális kaland. Az angol nyelv ismeretének feltételezése, sőt használata szélesebb látószögbe helyezheti a tananyag értelmezését. Kihívás nemcsak a diákoknak, hanem a tanároknak is. De nyereség is, még ha nagyon sokat is kell dolgozni.”

Tény és való, sokatok számára ijesztően hangozhat a jog szövevényes világáról tanulni, ráadásul mindezt angolul, azonban ez ne rémisszen el titeket. Kinga nem várja el, hogy jogászokként gondolkodjatok. Csak azt, hogy lássátok, hogy gondolkodnak a jogászok. „A diákoknak meg kell bízniuk a tanárokban, nincs rossz kérdés. Én nem bánom azt sem, ha a félszegebb diák közvetlenül keres meg, bármilyen szakmai problémája is van. Az nem jó, ha valaki bólogat az órán, a ZH-n meg kiderül, hogy nem igazán érti. Az egy elvesztegetett félév. Nekem is és a diáknak is. Én szeretem, ha kérdeznek, tény, hogy nehéz kérdéseket is feltenni, de feltétlenül bátorítanám a diákokat rá! Ez persze azt is jelenti, hogy van tényleges diskurzus/kontaktus, azaz a diák nem dolgozik a szorgalmi időszakban, nem tanul egy párhuzamos egyetemen és nem kesereg az életen egy kocsmában.” –mondta ösztönzően Kinga.