GTK-s sikerek az ELTE – Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Sport Kupáján
április 26, 2016
„Rúg meg harap és még csíkos is.” – amiért a zebra nem háziasítható
május 1, 2016

Család és karrier – együtt

Ördög Nórával és Nánási Pállal beszélgettünk

Bár a hét közepére hideg, esős időjárás köszöntöttek az idei ÜTI napokra, ez sok embert nem tántorított el attól, hogy kijöjjön az Info Parkban felállított sátorba, és meghallgassa a sztárpár tapasztalatait.

Az első kérdés az volt, hogy mikor döntötték el, hogy azzal foglalkoznak, amivel most. Nánási Pál eredetileg követte volna édesapját, aki belsőépítész, de a fotózással már akkor is ismerkedett. Érettségije után a kötelező sorkatonai szolgálata alatt már fotózott, majd utána Angliába került, ahol különböző fotós iskolákhoz jelentkezett, majd felvételizett is az egyikhez. Nagyon sok művészeti és technikai segítséget kapott a tanáraitól. Szakmájáról így vélekedik: „A fotózás egy olyan szakma, amelyet csinálni kell.” Az érvényesülés pedig az emberek szubjektív véleményén múlik. Bár két diplomát szerzett a kinn töltött idő alatt, és az élete is kezdte oda kötni, haza-hazatért, majd annyi munkát kapott itthon, hogy végleg itt maradt.

Ördög Nóra úgy vélekedett, hogy ő inkább sodródott az eseményekkel. Sok minden érdekelte, ezért kitűnő tanuló volt. Végül kizárásos alapon, az érettségi után az idegenforgalom irányában tanult tovább. Még a középiskolában Kazinczy szakkörre, szavalóversenyekre járt, majd egy konferanszié feladattal kezdett elindulni a pályáján. Az egyetemi első féléve előtt jelentkezett gyakornoknak az RTL Klubhoz, de csak a második félévében jeleztek vissza, hogy üresedés van. Lediplomázott, de ez televíziós munkával egyszerre nem volt könnyű. „Szuper, ha összejön, menjünk neki. De ha nem, akkor se keseredjünk el. Ez nem egy életbiztosítás szakma.” Sok időt és türelmet igényelt; a munkája volt az élete.

20160427-003Mindkettejük számára van olyan az életükben, aki példaképként áll előttük, vagy épp mentorként tekint rá. Nánási Pál szerint kevés olyan ember van, aki őszinte véleményt tud mondani a képeiről és apukája olyan példakép számára, aki mai napig motiválja.

Hogy milyen tulajdonságok kellenek a sikerességhez? Türelem, munka iránti alázat, munkabírás, áldozás a magánéletből, foglalta össze Ördög Nóra. Ma már nagyon nagyot kell alakítani, hogy ki lehessen tűnni a médiazajból, az internet pedig közel tud hozni a saját célközönséghez.

A fotózásban a határ a profi és az amatőr között abban rejlik, hogy az amatőrnek néha remekül sikerül egy fotó, de ha ugyanazt a sikert kérik egy megbízással nem biztos, hogy a megfelelő lesz az eredmény. A profi minden helyzetben helyt kell, hogy álljon.

20160427-005

A karrier és a család összeegyeztetése működik – van segítségük és úgy alakítják a munkájukat is, például közös a naptáruk. A Stúdióban egy kis „családi napközit” alakítottak ki; így a család, amikor lehet, együtt van.

Mindketten megneveztek egy olyan pontot az életükben, amely számukra sorsfordító volt. Nánási Pál azonnal megjegyezte: amikor Ördög Nórit lefotózta. A karrierje szempontjából pedig az első fotózása a Playboy magazinnak. Párja, még a Kölyök klub műsorvezetőjeként elgondolkodott azon, hogy szeretne esti műsort is vezetni. Nem sokára megkapta a Szombat esti láz második évadának műsorvezetői szerepét.

Mind karrierjükben, mind családi életükben sikeresek és boldogok. Alázattal végzik a munkájukat és szeretettel adóznak egymás iránt, a családjuknak. Egy jó logisztika és a kettő működhet együtt.