Család és karrier – együtt
április 29, 2016
II. BME GTK Kari Hallgatói Napok és ÜTI Sátor – április 26-29.
május 1, 2016

„Rúg meg harap és még csíkos is.” – amiért a zebra nem háziasítható

Galántai Zoltán Gazdaságtörténet órája az ÜTI napok keretében

Az Info Parkban felállított sátor adott helyszínt Galántai Zoltán rendhagyó gazdaságtörténeti órájának. Felejtsük el, amit általában gondolunk a világról, az új trendekről az étkezésről! Az új kulcsszavak: neolitikus forradalom, zöld forradalom – olyan fogalmak, ami melyek közvetve vagy közvetlenül hatnak az életünkre.

20160428-015

A gazdasági történelem több tényezőből áll össze: a neolitikus forradalommal érkezett el az a pont, amikor az emberiség a vadászó-gyűjtögető életmódról átállt a földművelőre. A zöld forradalom az 1950-es évek után indult, amikor a mezőgazdaság iparosodott és megháromszorozódott a gabonatermelés. Ennek előzményei és következményei, apró részletek, amelyeket kiegészítik a képet. Hogyan változik az emberiség? Hogyan változik az élelmiszerfogyasztásunk? Hogyan lettek haszonállataink, és miért határoz meg bennünket? Noha, a zebra nem háziasítható, több más igen: sertés, marha, kutya és még sok más.

20160428-026

Sok kérdésre kaptunk választ, és még több merülhet fel bennünk. Galántai tanár úr, humoros, dinamikus órája igazán remek része volt az ÜTI napoknak.