„Számomra nem volt kérdés, hogy a marketinget a Műegyetemen oktassam.” – beszélgetés Kovács Istvánnal
december 27, 2018
„Az, hogy az oktató kiáll a hallgatók elé, és elmondja az okosságokat, már nem nagyon működik” – interjú Dr. Szakadát Istvánnal, a Szociológia és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetőjével
december 27, 2018

Életpálya a szakkollégiumban – interjú Bárdos Mátéval

Projektszervezés, szakkollégiumi munkák és az egyetem összeegyeztetése nem kis feladat egyetlen hallgató számára sem, de itt is lehet nagyot alkotni. Bárdos Máté mesélt arról, mennyit adott hozzá, és mennyit kapott viszonzásként a Liska Tibor Szakkollégiumból.

Milyen volt számodra az egyetem elkezdése?

Akkoriban különösen érdekeltek a határterületek, a találkozások, így adta magát a Műszaki menedzser képzés. Viszont úgy éreztem, nem kapok elég impulzust az egyetemen, hiányzik belőle valami. Szerencsére családi sztorikból már hallottam a szakkollégiumi modellről, és a karunkon adta magát a Liska Tibor Szakkollégium. A személyiségemhez abszolút illeszkedett a Szakkollégiumi Mozgalom hármas értékrendszere, amelynek fő pillérei a szakmaiság, a közösség és a társadalmi felelősségvállalás. A Liska egyszerre kínált számomra emlékezetes egyetemi éveket, a jövőmet megalapozó szakmai tudást és értelmiségi pezsgést.

Milyen projektekben vettél részt, és milyen szervezeteknek lettél tagja az egyetemi évek alatt?

A szakkollégiumon belül szervezője voltam a Szakmai Heteknek és a Bevonótábornak is. Hamar eljutottam céges tárgyalásokra, illetve összszakkollégiumi programokat is szerveztem, ami megadta a kellő tudást és magabiztosságot ahhoz, hogy tovább léphessek, és megpályázzam a PR-vezetői posztot.

Az elnökségünkben olyan társakra találtam, akikkel közösen sok innovatív ötletet tudtunk megvalósítani, ezáltal is fejlesztve a szervezetet.

Fontos volt, hogy egy-egy konkrét, társadalmilag is fontos ügy mellett ki tudott állni a szakkollégium az utóbbi időben, aminek én is részese lehettem. A Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma (Interkoll) kommunikációs bizottságának tagja lehettem, ahol szintén rengeteget tanulhattam, és nagyon sok szuper embert ismerhettem meg. Továbbá szép eredményeket értünk el igen sok esettanulmányi versenyen. Szakkollégiumi időszakom végére a Liska aktív tagsága tette fel a koronát, akik méltónak találtak a 2017-es Év szakkolisa-díjra.

Mik voltak a motivációid a Szakmai Napok ’18 megszervezése kapcsán? Hogyan kezdődött a megvalósítás?

Folyton megújítani akaró, innovátoralkatként rengeteget pörgött az agyam azon, még elnökségi tagként, hogyan lehetne időszerűbbé tenni a karunkon tradicionálisnak mondható Liska Tibor Szakmai Heteket. Jól látszódott, hogy csak akkor tudjuk a programmal megszólítani az egyetemistákat, ha első körben minden liskás a magáénak érzi az eseményt, ezért nagyon fontosnak tartottam, hogy a tagság igényeit, véleményét minden létező módon becsatornázzuk a projektbe. Sikeres főszervezői pályázatom után így elkezdődhetett a tagság igényének konkrét felmérése, vitaestek, beszélgetések és kérdőívek által.

Miként folyt a projekt szervezése? Felhasználtál valamit az egyetemen vagy a szakkollégiumban tanultakból?

A projekt alapját a szervezői csapat adta. Szerencsére borzasztóan erős, szakmailag képzett, és emberileg is nagyon szuper csapatot tudtam magam köré szervezni, akik a projekt elejétől a végéig segítettek mindenben. Az új projektfelfogásban nagy szerepet kapott az agilis módszertan, mellyel folyton megújuló, emberközeli koncepciót alakítottunk ki. A legnagyobb hangsúlyt – a régi évekből tanulva – a kommunikációra helyeztük, ami miatt a teljes projektszervezeti struktúrát újragondoltuk. Nagy figyelmet szenteltünk a különböző területek közti kommunikációnak, és a csapat elkötelezettségére, motivációjára.

A tervezés, illetve a stratégiaalkotás során segítséget nyújtott az a gondolkodásmód, amit a szakkollégiumunk képzési rendszerében magamra halmoztam az elmúlt években műhelyeken, illetve workshopokon.

Az egyetemen tanultakat így sokkal gyakorlatiasabb, életszerűbb, izgalmasabb formában tapasztalhattam meg, illetve ki is egészíthettem naprakész tudással. A sok belefektetett munkának hála a Liska Tibor Szakmai Napok ’18 egy nagyon színvonalas, sokakat megmozgató esemény lett.

Hogy érezted magad a program lezárása után? Gondolom, tanultál belőle néhány dolgot. Mit gondolsz, mit tudsz majd ebből hasznosítani a későbbiekben?

Természetesen rengeteget tanultam a projekt során. Kipróbálhattam magam projektmenedzserként, különböző innovatív módszereket felhasználva, egy szuper csapatot koordinálva. Ez óriási tapasztalatot adott nekem a későbbi karrierutamhoz. A munkahelyemen profibban tudok kommunikálni a csapatommal a projekt óta, és alapvetően emberségesebben tudok szólni a kollégáimhoz. Ez borzasztóan fontos egy 21. századi menedzser életében.

Ugyanakkor magamat is jobban megismerhettem. Megtanultam, hogy az emberek tényleg igénylik az általam preferált nagy szabadságot a munkájuk során, de legalább ennyire szükségük van a folyamatos visszajelzésekre. Egyértelművé vált számomra, hogy tényleg a kommunikáció a kulcsa mindennek: ha eléred, hogy a csapattagjaid profin kommunikáljanak egymással, nincsen lehetetlen cél. Úgy gondolom, hogy a projekt során átélt élmények segíteni fognak a kibontakozó karrierem során, bármerre is sodor az élet.

Mit tanácsolnál egy most kezdő egyetemistának?

Kezdő egyetemistáknak mindenképpen javaslom, hogy már a képzés elején keressenek magatoknak közösséget. Erre borzasztó jó lehetőséget kínál a szakkollégium. Itt tényleg minden lehetőséget megkapnak ahhoz, hogy kiteljesítsék a bennük szunnyadó ötleteket, és szakmailag fejlődjenek.

Az interjút készítette: Szabó Emese