„Az OB mindössze visszajelzés volt nekem, hogy nem halad rosszul a felkészülés a 2017-es országúti szezonra.”
március 13, 2017
Megjelent a GT Times márciusi száma
március 20, 2017

Elnöknő a Liska élén – Interjú Szabó Vivivel

„Egyetemi éveim legszebb emlékei mind a Liskához kötődnek. Itt ismertem meg a legjobb barátaimat, és itt szerezhettem a legnagyobb sikerélményeket.”

Szabó Vivi, a Liska Tibor Szakkollégium elnöke mesél betöltött pozíciójáról és az időmenedzsmentről. Vivi évek óta tag és tavaly óta a Liska elnöke. Az egyetem mellett üzletmenetet támogató gyakornokként dolgozik a T-Systems-nél.

Time managementből profi vagy. Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik a sulit, a munkát és az egyéb tevékenységeket (lásd szakkollégium) kénytelenek összeegyeztetni?

Komoly rendszerezettséget követel meg az embertől ez az életstílus, ha tényleg mindenhol jól akar teljesíteni. Amit én személy szerint megtanultam az elmúlt év során, hogy mindent le kell írnom. Listát készíteni még a listáimról is. Sokat segít, hogy reggelente mindig szánok pár percet arra, hogy leüljek és átgondoljam a napom: mikor, hol, mit kell csinálnom. Persze az is fontos, hogy találjunk időt magunkra is és érezhetően elkülönítsük a kikapcsolódást.

Mik voltak a motivációid, amikor jelentkeztél a Liska Tibor Szakkollégium elnöki posztjára?

Mindig is szerettem magamnak magas célokat kitűzni, és így elsősorban a kihívás motivált. A másik ok kicsit szentimentálisabb. Egyetemi éveim legszebb emlékei mind a Liskához kötődnek. Itt ismertem meg a legjobb barátaimat, és itt szerezhettem a legnagyobb sikerélményeket. Azon felül, hogy tudtam, az elnökséggel még több ilyenben lehet részem, szerettem volna kicsit visszaadni a szervezetnek, és biztosítani, hogy mások is átélhessék ugyanezt. Az elmúlt év munkája során kicsit átalakultak ezek a motivációk, ma már az alkotás izgalma a legfontosabb, és hogy nyomot hagyhatok az itt töltött éveim során.

Milyen típusú vezetőnek tartod magad?

Sokat gondolkodtam rajta, milyen is lehet az ideális vezető. Arra jutottam, hogy olyan, akinek határozott elképzelései vannak a terveiről, de mindig nyitott arra, hogy tanuljon a csapatától és befogadja a különböző nézőpontokat. Így én is erre törekszem a munkám során. Nagyon sokat tanultam az elnökségem alatt magamról, amit elsősorban az engem körülvevő embereknek köszönhetek. Remélem, cserébe olyan vezetőjük tudok lenni, aki vissza tudja forgatni ezt a tudást a közös célok megvalósítására.

20170215-007

Mi az, ami hasonló a munkahelyeden és a Liskában?

Kevés közös pontot tudnék említeni, talán ezért is működnek olyan jól egymás mellett. Teljesen más képességeimet veszik igénybe. Elnökként folyamatosan pörögni kell és a nagy egészet szem előtt tartani, míg a munkám során sokszor órákat elbabrálok egy-egy hiba kijavításával. Mindkét oldal meg van bennem, így szerencsésnek tartom magam, hogy ki is élhetem őket.

Hogyan és mivel szeretsz kikapcsolódni?

Igyekszem odafigyelni, hogy a kikapcsolódás értékesen eltöltött idő legyen. Egy jó előadásra, mozira vagy koncertre minden héten szakítok időt, de ugyanúgy élvezem, ha este kicsit csend van körülöttem és leülhetek olvasni.

Mik a céljaid ebben az évben?Liska_est_Vivi

Elsősorban megtartani az egyensúlyt az életem legfontosabb területei között. Szeretném megírni a projektemet, amely nagyon szerencsésen rögtön egy kapcsolódási pont a suli és a munka között, hiszen a T-Systems-nél választottam magamnak témát. A Liskában rengeteg tervem van még, de a legfontosabb, hogy megtaláljam az utódomat és segítsek kinevelni a következő elnökségi generációt.

Mennyi időt igényel a Liska elnökének lenni?

Napi szinten órákat foglalkozom aktívan a szakkollégiumi ügyekkel, de őszintén szólva, nem hiszem, hogy tudnám pontosan órában mérni az elnöki pozíciót. Nem úgy működik, mint egy munkahely, nem tehetem le hat órakor a felelősséget, hogy másnap reggel újrakezdjem. Mindig készen állok.

Mindig van a fejemben egy-egy új ötlet, vagy épp gondolkozom egy fennálló probléma legjobb megoldásán, de ezt egyáltalán nem érzem tehernek. Azt hiszem ilyen az, amikor szereted, amit csinálsz.