BME Nyelvvizsga – Első tapasztalatok az új feladattípusokról
április 19, 2017
Moravcsik Angéla: Edzés, pihi, ebéd, pihi, edzés, vacsi és vége …
április 23, 2017

Ergonómia és Pszichológia tanszék: Fókuszban a boldogság

Nem ritka, hogy az Ergonómia és Pszichológia tanszéken kellemes a hangulat, most mégis sikerült ezt tovább fokozni.

Április 10-étől kezdve, egy héten át a boldogságé volt a főszerep, ugyanis dr. Kun Ágota tanárnő, Gadanecz Péter PhD-hallgató és Balogh Blanka, a munka- és szervezetpszichológia mesterszakos hallgatója szervezésében új kezdeményezés indult a tanszéki kollégák és az arra járó látogatók számára: a Boldogsághét.

Az alapötletet részben a boldogság nemzetközi világnapja (március 20.) és a Martin Seligman nevéhez kötődő PERMA modell adta, ebből kerekedett ki az öt napra tervezett program.

Minden nap egy fő téma köré épült, s ehhez kapcsolódóan változott folyamatosan a tanszéki folyosó és a közösségi tér berendezése, valamint a csoportos programok, de voltak állandó élménylehetőségek is.

Állandó elem volt a hangulatskála, melyen a névre szóló „smile”-mágneseknek köszönhetően nyomon követhettük, kinek milyen épp a kedve; a boldogságfal, ahol mindenki megoszthatta másokkal, mitől jó a kedve; az olvasósarok, ahol a pozitív pszichológia témáiról lehetett többet megtudni; a selftalk-tükör, melynél pozitív üzeneteket tartalmazó kártyák segítették az önbizalomnövelést; a közösségi térben számos tudományos tény szólt a boldogságról, és végül, de nem utolsó sorban, pozitív pszichológiai témájú kérdőíveket is ki lehetett tölteni, ezzel is erősítve a tudományos szemléletet. A boldogsághormonok megfelelő szinten tartásához pedig közel 8,5 kg csokival készültek a szervezők, melyből mindenki kedvére válogathatott a hét során.

IMG_0302_szerkA tematikához illesztve minden tanszéki kolléga kapott egy saját boldogságfüzetet, melyben bemutatásra került a heti program, valamint minden naphoz tartozott három egyéni gyakorlat. A csoportos programokra délutánonként került sor, ezeket részben hallgatók, részben meghívott szakemberek vezették.

Hétfőn a pozitív érzelmek kapták a főszerepet, ennek megfelelően a füzet saját boldogságportfólió készítésére, valamint azon a dolgok átgondolására késztet, amik aznap örömmel töltöttek el minket. Délután hangfürdőzhettek az érdeklődők, hiszen Pálfi Betti, a munka- és szervezetpszichológia mesterszakos hallgatója tartott tibeti hangtálas relaxációt, majd mindenki kipróbálhatta az eszköz használatát.

IMG_0294_szerk

Kedden az elmélyülés és a flow (áramlat-élmény) következett, egyéni gyakorlatként a saját flow-állapot megfigyelését, valamint a pozitív fókuszú sétát lehetett kipróbálni, majd délután Balogh Blanka, szintén munka- és szervezetpszichológia mesterszakos hallgató vezetésével a tudatos jelenlét élményét lehetett megtapasztalni, mindfulness-relaxáció keretein belül.

Szerdán a pozitív kapcsolatok jegyében csak úgy röpködtek a köszönő- és hálalevelek. A hét közepéhez érve, délutáni programként csokikóstoló várt az érdeklődőkre, melyhez a kóstolásra szánt tételek egyenesen a szentenrdei Édeni csokiboltból érkeztek, s a csokoládékészítés történetét, folyamatát, valamint az egyes különlegességeket Pelle Csilla mutatta be.

IMG_0311_szerk

Csütörtökön a jelentés és az értelem került a középpontba, ekkor a személyes munkacélokra és a jelentésteli munkára irányultak a feladatok.

Pénteken mintegy lezárásként következett a pozitív teljesítmény és a siker megélése, az egyénben rejlő erősségek, teljesítményfokozók, sikerokozóink feltérképezésével.

Sajnos az ünnepi hétvége miatt a program utolsó két napjának csoportos foglalkozásait át kellett szervezni, de a későbbi időpontban megrendezésre kerülő KacagÓrán (hahota-jóga), valamint a klasszikus relaxáción további élményeket szerezhet mindenki.

A nagy érdeklődésre való tekintettel akár új hagyománnyá nőheti ki magát a kezdeményezés, még több emberhez eljuttatva a pozitív szemléletmódot.