kommON karrierest: A hipnózis valódi arca
április 19, 2017
Ergonómia és Pszichológia tanszék: Fókuszban a boldogság
április 23, 2017

BME Nyelvvizsga – Első tapasztalatok az új feladattípusokról

Kiszely Zoltánt, a Nyelvvizsgaközpont vezetőjét kérdeztük

Hány nyelvvizsga volt az új feladattípusokkal?

Két vizsga volt eddig, tehát kevés idő telt ahhoz, hogy konkrétumokat mondhassak. Igyekszünk hatékonyabbá tenni a rendszerünket, amelynek segítségével a vizsgázói visszajelzéseket rögzíteni tudjuk. Annyit azért már most mondhatok, hogy a komplex nyelvvizsgák időszakos adatait összehasonlítva, arányaiban többen jelentkeznek a komplex vizsgára, mint a korábbiakban.

Hogyan viszonyulnak a diákok az új típusú feladatsorokhoz?

Az új íráskészség feladatokat a diákoknak meg kell szokniuk; ez egy új műfaj, és ebben igyekeztünk segíteni azzal, hogy mintamegoldásokat is feltettünk a honlapra. A mintamegoldás nem 100%-os megoldás, hanem egy 75-80%-os, amelyek igazi próbavizsgázók, diákok által írt megoldások, tehát nem mi alkottuk ezeket, amit jelzünk is a honlapon. Ennek oka az a meggyőződésünk, hogy egy vizsgázó a saját teljesítményét egy másik diákéval sokkal jobban össze tudja hasonlítani, mint egy esetleges „tökéletes” megoldással.

Hogyan viszonyulnak a tanárok?

Az értékelést kell megszokniuk. Például az új íráskészség feladat esetében egész mást jelent a kifejtettség, mint a régi esetén, de egyébként különösebb probléma nincs. Gyűjtjük a visszajelzéseket tőlük is, és amint eltelt az első év levonhatjuk a tanulságokat a változtatásokról, ha pedig szükség van rá, akkor korrigálunk.

Hogyan néznek ki most a felkészítések és a felkészítő anyagok?

A vesszőparipám, hogy a nyelvet kell tanulni, nem pedig a vizsgára készülni, de természetesen tudni kell, hogy milyenek lesznek a nyelvvizsga feladatok is, mire kell számítani. A felkészítő tanárok is erre készítenek fel, és ehhez a gyakorló mintafeladatsorokat is újra írtuk. Minden nyelvből kapható egy teljes feladatsor az E épületi könyvesboltban, a honlapon pedig egy másik feladatsor található szintén minden nyelvből. Franciából és spanyolból továbbá egy nagyobb feladatgyűjtemény is készen van, ezeket szintén itt a könyvesboltban lehet kapni, az olasz pedig most készül. Az angol és német nagyobb feladatgyűjtemény is előkészületben, de azokat már országos kiadók fogják megjelentetni.

A BME-s hallgatók számára élnek még kedvezmények?

Igen, továbbra is igénybe vehetők, illetve tervezzük a kedvezmények további bővítését.