Megjelent a GT Times április száma!
április 19, 2017
BME Nyelvvizsga – Első tapasztalatok az új feladattípusokról
április 19, 2017

kommON karrierest: A hipnózis valódi arca

A kommON kommunikációs szakkollégium legutóbbi karrierestjén Varga Katalin, pszichológus, hipnoterapeuta, és az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszékének egyetemi docense avatott be minket a hipnózis kutatás rejtelmeibe.

Az előadáson megismerkedhettünk a hipnózis valós arcával, szó esett a klasszikus hipnoanesztéziáról, ami annyit tesz, hogy a műtéteknél, altatás helyett hipnózist alkalmaznak a pácienseknél. Legtöbb esetben még fájdalomcsillapítót sem használnak, ezzel a módszerrel például könyökműtéteket hajtanak végre. Varga Katalin mutatott is példát erre, egy videót, ahol egy hipnotizőr a hegymászókról beszél a páciensnek, hogy ők egy nagy csapat, akik együtt dolgoznak és vigyáznak egymásra. A hegymászókhoz hasonlítja a műtőteremben lévő embereket. Ezután azt is kifejti, hogy a műtétből mennyit tanulhat teste és lelke összhangjáról és saját képességeiről a műtőasztalon fekvő ember.

Nagyon fontos eleme a módszernek az átkeretezés, annak tudatosítása, hogy ez egy csapatmunka és egy nagyon hasznos tanulási és önmegismerési folyamat. Ennek kell rögzülnie a páciensekben, ahelyett, hogy a műtét félelmetes és veszélyes.

02A hipnoszedáció módszerét már gyerekeknél is használják, egy számukra kedves, megnyugtató helyet kell elképzelniük, a hipnotizőr pedig  állandóan kommunikál velük. Ha például egy tópart a helyszín, akkor ilyen jellegű kérdéseket tehet fel:

– Lemennél a vízhez? – Ott vagy már? – Hallasz madárcsicsergést? A lényeg tulajdonképpen a folytonos monitorozás és a proaktív kommunikáció.

Ehhez is láthattunk egy esettanulmányt, ahol bár használtak fájdalomcsillapítót, a fiúnak nagyon ott kellett lennie fejben, ugyanis elektromos szikével műtötték – így például érezhette saját húsának égett szagát.

Ezzel a módszerrel még agyműtéteket is végeznek, de minden esetben be van készítve biztonsági “mentőövként” egy adag hagyományos altató.

Nagyon fontos eleme még a hipnózisnak az, hogy mit lát a páciens, régebben akár a saját vérét is láthatta, ahogy egy műanyag zacskóban gyűlik, képzelhetjük, hogy ez milyen hatással volt rá…

Emellett a szuggesztiók is nagyon fontos szerepet játszanak a sikerességben. A szuggesztiók olyan üzenetek, amik “önkénytelenül hatnak”, ezek lehetnek képek, szavak, feliratok, kérdések, és még rengeteg dolog, amelyek felzaklatnak vagy éppen megnyugtatnak minket. Így lehetnek károsak és segítőek is.

04A szuggesztiók tudatos alakításával meglepő eredményeket érnek el. A szürkehályog műtéteknél alacsonyabb vérnyomást, és pulzust, kevesebb komplikációt és kisebb gyógyszerigényt. A térd- és csípőprotézisek beültetések esetében pedig 40%-al kevesebb transzfúziót, kevesebb vérzést és szintén kisebb gyógyszerigényt.

Az általános altatás alatt adott szuggesztió által gyorsabb gyógyulás érhető el,  kisebb gyógyszerigény, jobb közérzet és sokkal jobb vélemény kialakulása az adott kórházról.

Az onkológiában fontos szerepe van a tudatos kezelésnek, a páciensek egy közösség részeinek érezhetik ezáltal magukat. Ez olyan szinten tud működni, hogy bizonyos volt páciensek évek után is visszajárnak piknikezni az adott kórház kertjébe.

03

Itthon azonban sajnos nagyon nem áll jól a helyzet ilyen téren, sokszor egy császármetszés beavatkozást végrehajtó sebész ilyen mondattal commenteli a történteket: “Sosem született volna meg”. Képzelhetjük, hogy ez milyen hatással lehet az újdonsült anyára…

Ebből is láthatjuk, hogy milyen fontos a hipnoterapeuták szerepe, szociológiai és/vagy pszichológiai diploma nélkül nem is válhat senki azzá.

Sokszor azonban furcsa esetekkel kell szembenézniük ezeknek a szakembereknek, egy hölgy például végső kétségbeesésében a Micimackót olvasta fel szenvedő páciensének, aki ennek hatására 1,5 órán át nyugodt állapotba került. Nyilván a hipnoterapeuta akarata és hozzáállása is kellett a dologhoz, de a hipnózis nem is áll olyan messze a hétköznapjainktól, mint gondolnánk –  Varga Katalin arról is meg van győződve, hogy a hosszú, egyetemi órák nagy része hipnózisban telik a hallgatók számára…

A kommON kommunikációs szakkollégium további eseményeiről honlapjukon tájékozódhattok(https://www.facebook.com/kommonkszk/?fref=ts)!