Oktatói és személyzeti mobilitás – Pályázat felhívás 2024
július 2, 2024

Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat kapott a Danube Cup

2024. július 4, csütörtök

A rangos szakmai kitüntetés nemzeti fordulójának győztese lett a részben Műegyetemről indult versenysorozat és a hozzá kapcsolódó konferencia.

Július 2-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott oklevélátadó ünnepségen Nagy Márton nemzetgazdasági minisztertől vehették át az elismerést a díjazottak. A Danube Cup kezdeményezés az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj „A vállalkozói kedv ösztönzése”” kategória nyertese lett. 

Az oklevelet a Danube Cup két alapító intézményének nevében Dr. Danyi Pál, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (BME GTK) Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék egyetemi docense, illetve Dr. Vecsenyi János a műegyetemi tanszék és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) címzetes egyetemi tanára vették át. Az egyetemi oktatók a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökével, Balog Ádámmal közösen tartottak előadást az eredetileg a BME és a BCE vállalkozó hallgatói számára életre hívott kezdeményezésről.

Danyi Pál

Danyi Pál elmondta, hogy a mostani elismerés is egy pozitív megerősítés abban, hogy a fiatalok aktív részvételével és a mentorálásukkal egybekötött programnak helye és létjogosultsága van hazánk és a régió felsőoktatási programjában. Vecsenyi János pedig arról beszélt, hogy a nemzetközi sikeresség egyik kulcsa a nemzetközi piacok megértése, és ezt a megközelítést ez a díj is alátámasztja. Balog Ádám azt hangsúlyozta, hogy a versenyzők egyéni képességei mellett a csapatmunka is egy fontos és a jövőben megtérülő kompetencia, amelyet ez a verseny is erősít.

A 2016-ban elindult Danube Cup startup versenyt rövid időn belül jelentős nemzetközi érdeklődés is övezte: több Duna-menti egyetem is csatlakozott a versenysorozathoz, ami a hozzá kapcsolódó konferenciával együtt mára egy szakmai hálózattá és sikeres társadalmi vállalkozássá nőtte ki magát.

A verseny hazai és nemzetközi fordulóján rendszeresen eredményesen szerepelnek a műegyetemi startup csapatok. Idén májusban ezüstérmes lett a BridgeAID nevű műegyetemi mérnökcsapat, amelynek saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával felvértezett szoftverét hidak állapotfelmérésére és közutak terhelésének vizsgálatához is alkalmazhatják a jövőben. (A nemzetközi döntőről és a csapat sikeréről a bme.hu is tudósított.)

Gratulálunk a díjhoz a teljes Kar nevében!

További információk a Danube Cup versenyről: https://danubecup.eu/hu/