Megjelent a GT Times novemberi száma!
december 2, 2015
Kit illet az Interneten Orbán Viktor neve?
december 2, 2015

Göncz Árpáddal a Föld körül

A BME GTK KommON Kommunikációs Szakkollégium 2015. november 24-én megrendezésre került III. Szakmai estjén Dr. Papp Nándor, egyetemi oktató, volt diplomata és tolmács tartott előadást, aki Göncz Árpád „angol hangjának” mondhatta magát.

Több, mint 40 éves pályafutása során – ami magába foglalta oktatási valamint állam- illetve kormányfői delegációk melletti tolmácsolási tevékenységét – bejárta a legtöbb kontinenst, olyan személyekkel, tisztviselőkkel, uralkodókkal találkozott, akiket az átlagember legfeljebb az újságok címlapján láthatott. Munkája során fontos szerepet kapott az etikett, a protokoll és a kultúra is, így keddi előadásának elmaradhatatlan kellékei voltak az ebből származó történetek, anekdoták.

A résztvevők számára olyan kulisszatitkok is kiderültek, mint, hogy Új-Zélandon az orruk összedörgölésével köszöntik egymást az emberek, és erre milyen kihívást jelentett felkészülni a Mauri királynővel való találkozás előtt. Sőt, még azt is megtudhattuk mennyire közvetlen személyiség a volt holland királynő, Beatrix, míg ugyan ez II. Erzsébet brit királynőről nem igen mondható el.

Előadónk a vicces történeteken felül persze komoly kihívásokkal is szembesült, mint tolmács. Szinte kivehetetlen akcentusok, felkészületlen politikusok, stresszes helyzetek tarkították mindennapi munkáját. A tolmács-protokoll pedig megkövetelte tőle, hogy diszkréten, póker arccal tűrje, ha esetleg megdöbbentő, megbotránkoztattató eseményekbe csöppent.

Nos, aki netán eddig azt gondolta volna, hogy egy tolmács élete egy kormányfő mellett csupán kellemes utazásokat rejtett a világ különböző pontjaira, annak sajnos csalódást kell, hogy okozzak. Komoly és felelősségteljes munkáról van szó, ami kemény felkészülést igényel, és szünet nélküli koncentrálással jár. Dr. Papp Nándor, az est vendége minden kétséget kizáróan kiváló szakember, szerencsések lehetettünk, hogy megismertük életútját és bepillantást nyerhettünk munkájába.