Next level education – angol nyelvű mesterszakok a GTK-n
október 9, 2020
Hallgatói Képviselet elnöki szemmel
október 13, 2020

GTK hallgatói szemszögből

interjú Homlok Anna kommunikáció és médiatudomány alapszakos hallgatóval

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar különleges szerepet tölt be a BME képzési portfóliójában: a karra jelentkezők számos gazdasági és társadalomtudományi alap- és mesterszak közül választhatnak. Interjúsorozatunkban hallgatóink élményein keresztül mutatjuk be a képzéseket és a bennük rejlő lehetőségeket. A kommunikáció és médiatudomány alapszakról Homlok Anna, másodéves hallgatóval beszélgettünk.

Miért ezt a szakot választottad?
Azért választottam a kommunikáció és médiatudomány szakot (KomMédia) a BME-n, mert gimiben hihetetlenül érdekelt a média, ebből érettségiztem, és azt hittem, az egyetem is hasonló lesz: filmelemzést és médiatörténetet fogunk tanulni. Kiderült azonban, hogy sokkal több témán ível át ez a szak. Átnéztem minden egyetem mintatantervét, és a BME esetében éreztem leginkább, hogy teljesen átfogja mindazt, amit én tanulni szeretnék: volt benne kommunikáció, kommunikációs készségfejlesztés, médiatörténet, jog, pszichológia, és írásgyakorlat.
Továbbá, ez a képzés kínálta a számomra legérdekesebb szakirányokat – tartalomfejlesztést, nemzetközi kommunikációt és vizuális kommunikációt is szívesen tanulnék a továbbiakban. 

Homlok Anna, kommunikáció és médiatudomány alapszakos hallgató

Mit tartasz a szak legnagyobb erősségének, illetve pozitívumának?
A legtöbb oktató a KomMédián aktívan dolgozik a szakmában is, és emiatt az oktatás felettébb gyakorlatias. Előadásokon van lehetőségünk megvitatni az egyes témákat, mindezt   felszabadult hangulatban. Az egyéni feladatok mellett, főként csoportban dolgozunk, ami nagyszerűen felkészít a jövőbeni kihívásokra – elkerülhetetlen lesz majd csapatban dolgozni, másokhoz alkalmazkodni, egy közös csoportdinamikát kialakítani. Ezt a képzés során mind megtanuljuk.
Viszonylag kevesen vagyunk a szakon, ebből kifolyólag nagyon jó a közösség, erősen összetartunk. Oktatóink nyitottak, sok figyelmet és támogatást kapunk tőlük. 

„(…)ez a képzés kínálta a számomra legérdekesebb szakirányokat – tartalomfejlesztést, nemzetközi kommunikációt és vizuális kommunikációt (…)

Milyen módon tudod használni a szakon tanultakat, és milyen karrierlehetőségeket látsz magad előtt?
Az első év során megtanultam, hogy egy jó előadónak mire kell figyelnie – ezt projektfeladatok, prezentációk, előadások és később majd a szakdolgozat védés során nagyszerűen tudom kamatoztatni. Engem a tartalomfejlesztés specializáció érdekel leginkább, de a „Vizuális kommunikáció” kurzus is igazán érdekes volt számomra: sokat kellett tervezni, és aki ezt a specializációt választja, dolgozhat vizuális kommunikációval foglalkozó cégeknél, ügynökségeknél vagy lehet belőle arculati koncepcióért felelős munkatárs, kreatív munkatárs.
Úgy gondolom, aki a KomMédián végez, sokféle munkából választhat majd annak megfelelően, hogy milyen specializáció áll hozzá a legközelebb.

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Kiemelt kép: Mohai Balázs
Kép: Homlok Anna