GTK hallgatói szemszögből
október 11, 2020
A GTK gazdálkodási és menedzsment alapszakos távoktatásának pozitív tapasztalatai hallgatói szemüvegen keresztül
október 13, 2020

Hallgatói Képviselet elnöki szemmel

interjú Merkei Dórával, a Hallgatói Képviselet elnökével

A Hallgatói Képviselet (HK) fő feladata, hogy a hallgatói érdekeket közvetítse és képviselje az egyetemi vezetés felé, illetve segítséget nyújtson az általános problémákkal kapcsolatban. A Hallgatói Képviseletben lezajlott változásokról a HK elnökével, Merkei Dórával beszélgettünk. 

A Hallgatói Képviselet elnökeként mik voltak azok a dolgok, amiken változtattál a még megfelelőbb működés érdekében?
Elsősorban a posztokon változtattunk: újakat hoztunk létre, valamint többet összevontunk, átalakítottunk. A külföldi hallgatók hatékony támogatása miatt szükségessé vált a külügyi referens poszt létrehozása, úgymint a szponzorfelelősé, hiszen a támogatókra is nagy hangsúlyt fektetünk. 
Továbbá, szerettem volna két alelnökös rendszerben dolgozni, mert úgy gondoltam, ezt a feladatot érdemes kettéválasztani: kell egy alelnök a Hallgatói Képviselet, és egy az elnök támogatására. Fontos a tudásátadás, az utánpótlásnevelés, a csapatkohézió, illetve az elnök a segítése akár helyettesítés vagy bármilyen közös munka terén. 

Merkei Dóra, a Hallgatói Képviselet elnöke

Van-e olyan változás, változtatás, amire különösen büszke vagy?
Én tapasztalt, betanult képviseletet vettem át, emiatt nem összehasonlítható a korábbi működéssel. Nagyon örülök, hogy megtehettük, hogy a mindennapi feladatok mellett új projektekkel foglalkozzunk, valamint, hogy átgondoljuk és módosítsuk a szervezeti felépítésünket. Leginkább annak örülök, hogy a GTK szeretne minket támogatni, és a karral indult együttműködés keretein belül közös projektjeink vannak. Ennek köszönhetően kibővítettük a közösségi ösztöndíjban részesülők körét, valamint növeltük az ösztöndíj mértékét. Pozitívum továbbá, hogy a Hallgatói Képviseleten belül mindenki megtalálta a közös hangot a Dékáni Hivatal valamennyi dolgozójával, így könnyen együtt tudunk működni.

Mik azok az alapvető kérdések, panaszok, problémák, melyekkel a hallgatók fordulhatnak hozzátok? Mikor érdemes titeket keresni, mik azok a problémák, melyeket ti magatok, saját hatáskörileg meg tudtok oldani? 
Alapvető kérések az oktatással, illetve a rendszeres szociális ösztöndíjakkal kapcsolatban merülnek fel, de ide sorolható a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) értelmezése is. Legtöbb esetben zárthelyi dolgozatok (ZH) ütközése lehet probléma, vagy a ZH nem időben történő kijavítása – utóbbi esetben az oktatókat is be kell vonni. A szociális ösztöndíjnál felmerülő leggyakoribb problémák, hogy a hallgatók nem tudják, mire kaphatnak pontot, és hogy mit honnan kell beszerezni, igényelni.   

Szerző: Bártfai Péter
Kiemelt kép: Mohai Balázs
Kép: Merkei Dóra