Three stories on innovation – a Szingapúri Nemzeti Egyetem rektorának előadása
szeptember 13, 2022
MNB Zöld Pénzügyi Talentum Díj
szeptember 15, 2022

Inspiráló továbbképzés a digitális tanulmányi tanúsítványokról és nyílt kitűzőkről

Háromnapos szakmai továbbképzés keretében kulcsfontosságú készségeket sajátíthattak el arról, hogyan állíthatnak ki és kezelhetnek kitűzőket az oktatók, tanárok, tanulmányi osztályokon dolgozók, kari és tanszéki tanulásmenedzsment feladatokat ellátók, kari és tanszéki vezetők. A Mérnöktovábbképző Intézet szervezésében július 6-8. között megtartott rendezvényen megismerkedtek még a digitálisan aláírt tanúsítványok és a mikrotanúsítványok világával, a bennük rejlő lehetőségekkel. A több mint húsz, Litvániából, Lettországból, Görögországból, Máltáról és Magyarországról érkeztek a résztvevők.

Az oktatás szabadabbá, rugalmasabbá és elérhetőbbé tétele nyílt oktatási tartalmakkal és nyílt oktatási gyakorlatokkal, valamint az on-line képzések gyors növekedése és elterjedése nyílt forráskódú képzési keretrendszereken (virtuális tanulási környezeteken) keresztül meghatározó folyamata a felsőoktatásban és szakképzésben bekövetkezett digitális átállásnak. Az elmúlt időszak tapasztalatainak fényében a következő időszakban nyilvánvalóan a digitális „certifikátumok”, azaz a tanúsítványok gyors fejlesztésére lenne szükség a transzparens és rugalmas, de biztonságos és hamisíthatatlan tanúsítási és hitelesítési technikák, szabványok és rendszerek fejlesztésével.

Az Európai Unió által finanszírozott Digitálisan aláírt tanúsítványok és nyílt kitűzők a szakképzésben és felsőoktatásban – DISCO VET projekt (KA2 Stratégiai Partnerség – 2020-1-HU01-KA202-078793) a Mozilla által bevezetett Open Badge 2.0 nyílt szabványának lehetőségeire építve egy szakképzési és továbbképzési adatstruktúrákat dolgozott ki, természetesen tartalom-tipológia (felsőoktatási és szakképzési szint, szakképzési szektor, cél, hossz stb.), valamint az EU szakképzési szabványait (EQF) figyelembe véve. Az így kialakított fejlesztés eredményeként a digitális kitűzőt kísérő új meta-adatok jöttek létre. Ez az új rendszer lehetővé tette a digitális kitűzők jobb feltérképezését és kezelhetőségét a szakképzési és felsőoktatási intézmények, felnőttképzési szolgáltatók, vállalatok és más érdekelt felek (kutatók) számára.
Ennek alapján egy nyílt forráskódú megjelenítő „displayer” platform prototípus (repozitórium, ún. megjelenítő portál) készült el, amelyhez 30 órás on-line képzés társul a legutolsó fejlesztésekre kiterjedően a digitális kitűzőkről és digitálisan aláírt tanúsítványokról, amelyek a tanulmányi osztályokban dolgozókat és adminisztrációban részt vevők, oktatókat vagy hallgatókat segítő munkakörben dolgozókat célozza meg. Az angol, litván, görög, spanyol, lett és magyar nyelven elérhető tanfolyam olyan ismereteket és eszközöket tartalmaz, amelyek segítségével megismerheti ezt a területet, az elméleti kontextusát, valamint könnyen követhető, lépésről lépésre vezető útmutatókat a digitális tanúsítványok és nyílt kitűzők kiadásáról, és kezeléséről.

A Mérnöktovábbképző Intézet egy nemzetközi partnerség élén állva azon dolgozik, hogy egy általánosan elfogadott magyar terminológiát teremtsen a tanúsítványok, mikro-tanúsítványok, digitális kitűzők, Uniós és nemzeti szabályozások világában és nem utolsó sorban lehetőséget teremtsen a digitális kitűzőket és tanúsítványokat kibocsátó munkatársak és az azokat megszerzők és munkáltatóik számára, hogy egy rövid tanfolyam keretében elsajátítsák az alapvető tudnivalókat az online oktatás e következő szakaszáról.

Ha szeretne többet megtudni a tanfolyamhoz való hozzáférésről és a hamarosan széles körben elérhetővé váló megjelenítő portálról, látogasson el a projekt weboldalára: https://www.discovet.eu/