Ízelítő a pesti Erasmusos létből
október 4, 2016
Média 2.0 – amiről érdemes olvasni
október 12, 2016

Karrierest: Turn the Radio ON

Pilótából rádiós farkasgondozó?

Szeptember 27-én, 18 órakor Kránitz Balázs, a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetője, és riportere tartott egy felejthetetlen karrierestet a téma iránt érdeklődők számára, a KommON Kommunikációs Szakkollégium szervezésében.

Kránitz Balázs elmesélte, hogy eleinte pilótának készült, azonban túl korán bejött az életébe a rádiózás, ami annyira magával ragadta, hogy immáron 16 éve a Magyar Rádiónál dolgozik.

Szót ejtett a szakma nehézségeiről, és leggyönyörűbb pillanatairól. Arról, hogy hogyan lehetséges hajnali öt órakor azt mondani egy mikrofonba, hogy “Jó reggelt!”, anélkül hogy kialvatlanságunk egy “whiskys, cigis” morgást imitáló megszólalást eredményezne, vagy, hogy mennyit adhat vissza a rádiózás, ha az embernek van egy alap nyitottsága a világra, és még rengeteg szakmai nüanszról, bakiról, és élményről.

IMG_1244

A rádiós szakma egészen elképesztő helyszínekre juttatta el Kránitz Balázst tudósító riporterként. Csak hogy párat említsünk ezek közül: közvetített már a Tisza-Tó közepéről, a Pécsi Magasház tetejéről, sőt még egy helikopterről is. Rádiós karrierje korai szakaszában bedobták a mély vízbe. Volt rá példa, hogy míg ő egy Szombathelyi stúdióban tartózkodott, kollégája, akivel az aktuális adást csinálták, egy Budapesti stúdióból vezette a műsort. Ráadásul, ezen okból kifolyólag, tíz másodperc késés volt a vonalban, amin keresztül kommunikáltak, ezért elképesztő precizitással kellett tervezniük és dolgozniuk.

Balázs elmesélte, hogy az “ősi” rádiós aranyszabályoktól eltérve, milyen csodálatosan lehet használni a szituációk, illetve az aktuális közeg által adott zörejeket, háttérzajokat, amelyek, ha ügyesen játszunk velünk, hozzáadhatnak a felvételhez, ráhangolhatják a hallgatóságot a témára. Ezzel a módszerrel azt is elérhetjük, hogy egy picit a hallgatók agya rakja össze a történetet.

Balázs eddigi legnagyobb szakmai elismerésének tekinti, hogy 2014-ben megkapta a Semmelweis Egyetem Kopp Mária Média díját, amit a Közelről című műsorban elhangzott sürgősségi vérszállítást bemutató helyszíni riportjával nyert el. A riportban a Semmelweis Egyetem klinikái között működő szolgálatról számolt be, valamint az ott dolgozók áldozatos munkájáról. A riportot egy életre szóló élményként élte meg és óriási hatással volt rá.

IMG_1246

Szabadidejében, amikor éppen nincs nála, illetve előtte mikrofon, a Veresegyházi Medveotthonnál önkénteskedik. Három évvel ezelőtt egyik ismerőse beinvitálta a farkasok kifutójára, akik befogadták, és innentől kezdve kialakult a farkasszerelem. Ezt egyfajta állatterápiaként éli meg. Elmondása szerint, a farkasok rögtön megérzik az ember aktuális hangulatát. Az állatvédő kampányokban való segédkezés kikapcsoló hatása nagyon fontos számára, hiszen tisztában van azzal, hogy rendelkezik egy pici, egészséges munkafüggőséggel.

A leendő rádiósoknak Balázs azt üzeni, hogy a sikerre nincs konkrét recept. Nagyon kell figyelni a lehetőségekre, mert a szakma telített, emellett nagy a terhelés, de ha az ember alázatos, lelkes, és van egy alap érdeklődése, nyitottsága a világra, akkor az előny, és elképesztően sokat adhat a rádiózás.

Reméljük, minden résztvevő számára hasznos és érdekes volt a karrierest, amennyiben szeretnétek értesülni a KommON Szakkolégium további programjairól, kövessétek facebook oldalukat.