Kis ötlettől az államvizsgáig – Interjú Horváth Sárával
október 25, 2023
Kari Tudományos Nap 2023
október 30, 2023

„…különben nincs benne se a szíved, sem a lelked” – Interjú Nemes Katalinnal

Írta: Vajay Kata

Nemes Katalin a BME Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatója, aki nem fél a kihívásoktól. Minden lehetőséget megragad a fejlődésre, ezért vállalkozott arra, hogy 2022-ben TDK dolgozatot írjon, amelyben a közösségimédia-detox témáját dolgozta fel. Egyre inkább foglalkoztatja a fiatalságot manapság, hogyan és miért érdemes kivonni magunkat az online térből – Kata tudományos kutatást végzett, hogy választ találjon erre a kérdésre.

Mi motivált abban, hogy belevágj a TDK-ba?

Órán hallottam a TDK-ról dr. Csordás Hédi Virág tanáromtól; elmesélte nekünk, hogy mekkora lehetőség ez és mennyire jó, hogy kipróbálhatjuk, milyen elmélyedni egy témában. A későbbiekben, amikor a diplomamunkánkat írjuk, ez óriási segítség lesz: annyival előrébb leszünk, mint mások, hogy mindenképp érdemes belevágni. Ez az, ami nekem nagyon tetszett, hogy már most kamatoztathatok belőle valamit. Jövőre szakdolgozatot írunk, és nekem mondhatni a fele már megvan, mert ezt a témát fogom tovább vinni konzulensemmel, Tófalvy Tamással.

A TDK úgy működik, hogy kitalálsz egy témát, aztán eldöntöd, hogy azt honnan közelítsd meg. Az életmód-irodalom felé vittem el a témámat, viszont rájöttem, hogy a szakdolgozatnál másfelé szeretnék elindulni. Arra az ellentmondásra koncentrálnék, hogy gyakran épp a közösségi médiában beszélnek arról, hogy hogyan tartsuk magunkat távol ezektől a felületektől.

Hogyan találtad ki a témádat, miért ezzel kezdtél el foglalkozni?

Olyan témát szerettem volna, ami érdekel, különben nagyon nehéz lett volna ennyit kutatni. Korábban, az alapszakos szakdolgozatnál is közel állt hozzám a terület, amit választottam. A TDK-nál először csak annyit tudtam, hogy az egészséges életmód területén szeretnék mozogni. Aztán kitaláltam, hogy Tófalvy Tamással szeretnék dolgozni, és ez alapján kezdtem el nézelődni, főleg TikTokon. Beírtam a keresőbe különböző témákat, és egyszer csak rábukkantam, hogy Tom Holland közösségimédia-detoxra készül. Rögtön azt gondoltam: „Várjunk csak, ez egy tök jó téma, erről szívesen írnék.”

Te tartottál már ilyen detoxot?

Igen, még az alapszakon kötelező volt, de elég rövid ideig, csak egy napig kellett kibírni. Nekem automatikus cselekedetem volt, hogy megfogom a telefonomat, és ránézek – ezt nagyon nehéz kiiktatni. A végén már frusztrált, hogy nem tudom, mi történik. Aztán este letelt az x óra, és ránéztem a telefonomra. Az égvilágon semmi nem történt egész nap. Azt hittem, hogy világmegváltó dolgok, millió üzenet vár majd, és semmi. Hűha, ennyi időt szoktam elvesztegetni arra, hogy nem is történik semmi? Akkor elég este ránézni egyszer. Nagyon nehéz és én sem tudom könnyen tartani, de javasolnám bárkinek.

Hogyan gondolsz vissza a dolgozatírásra és annak előadására? 

Büszke vagyok, hogy megcsináltam. Előfordult, hogy szenvedtem vele, mivel nem úgy osztottam be az időmet, ahogy kellett volna, viszont a kutatás része, az nagyon izgalmas volt. Szerettem a konzultációkat is, ott mindig egy új irányba indultunk el. Hogyha mondjuk pánikoltam vagy megakadtam, akkor Tamás mindig elmondta, hogy semmi gond, és útba igazított. Rengeteget segített. 

Az előadást pedig kifejezetten élveztem. A zsűri figyelt ránk, látszott, hogy érdeklődnek, de nem ítélkeznek, és a többieket is nagyon jó volt meghallgatni. Összességében számomra a legnehezebb az időm beosztása volt, szóval, ha bárki vállalkozik a TDK-ra, annak azt tudom javasolni, hogy erre nagyon figyeljen. Plusz mindenképp olyanon dolgozz, ami érdekel, és azon is szűkítve, egy megadott dolgot kutass. Ez a legfontosabb, különben nincs benne se a szíved, sem a lelked.

Az interjú a Szociológia és Kommunikáció Tanszék alapszakos, másodéves, Újságírás 2. kurzusának keretei között készült.