Befejeződött az MNB és a BME által közösen kiírt kutatási pályázat
március 16, 2022
Ujvári János diplomadíj-pályázat 2021/22 tavaszi félév
március 17, 2022

Mentorgárda: a szárnyai alá vesz

interjú Lipták Bencével, a Mentorgárda korábbi vezetőjével  

Minden alapszakos diák rendelkezésére áll egy csapat lelkes hallgató, a Mentorgárda. Fél éven keresztül segítenek az újonnan érkezőknek az egyetem ügyes-bajos dolgaiban és abban, hogy megtalálják a helyüket a közösségben. Lipták Bence, a szervezet korábbi vezetője segített nagyobb bepillantást nyerni a mentorok feladataiba.

GTK Magazin: Kik azok a Mentorok? Mivel foglalkozik a Mentorgárda? 

Lipták Bence: A mentorok főként alapszakos hallgatók a karunkról, akik szeretnének rengeteg élményt nyújtani és segíteni az egyetemet kezdő diákoknak, a gólyáknak. Hozzájárulnak, hogy mindenki megtalálja a társaságát és akár életre szóló barátságokat kössenek. A Mentorgárda feladata, hogy szárnyai alá vegye az egyetemre frissen érkező alapszakos hallgatókat, segítse őket tanulmányaikban és a közösségbe való integrálódásban. 

GTK Magazin: Milyen programokat szerveztek az elsőéves hallgatók számára? Miben nyújtotok nekik segítséget? 

L. B.: Az első és legmeghatározóbb esemény, amit a Hallgatói Képviselettel és a Rendezvényszervező Csoporttal közösen szervezünk, az a Gólyatábor. Ezt követően rendezzük meg a Gólyahetet, ahol csatlakozni tudnak hozzánk azok a hallgatók, akik lemaradtak a Gólyatáborról. Ezen a héten megismerik az egyetem épületeit és szabályzatait is, de természetesen egy kis szórakozásra is mindig kerítünk időt. A félév közben a heti szintű csapatépítések mellett szervezünk még Quiz Nightokat és az egész gólya évfolyamnak szóló programokat, paintballozást vagy lézerharcozást. A Gólyabál után, a félév zárásaként kerül megrendezésre a Gólyakarácsony, ahol egy vetélkedővel zárjuk le közösen az első félévet. Ezeknek a programoknak a célja az élményszolgáltatás és az ismerkedés, hogy mindenki egy biztonságos baráti környezetet tudjon kialakítani magának az egyetemi éveire. 

Lipták Bence, a Mentorgárda korábbi vezetője

GTK Magazin: Miben különbözik és miben egyezik a feladatotok az Instruktorgárdáéval? 

L. B.: Feladatát tekintve mindkét szervezet célja a gólyák támogatása a félév során. Ami különbség, az a célközönség. Míg az Instruktorgárda a mesterképzésre érkező hallgatókkal foglalkozik, akik általában már rendelkeznek munkahellyel és egyetemi tapasztalattal, addig a Mentorgárda a középiskolából érkező fiatalokkal foglalkozik, akiknek szinte semmilyen korábbi tapasztalata nincs az egyetemi élettel kapcsolatban.  

GTK Magazin: Hogyan lehet jelentkezni a Mentorgárdába? 

L. B.: A Hallgatói Képviselet minden évben meghirdet egy pályázatot március környékén. Jelentkezni a pályázati adatlap kitöltésével és motivációs levél megírásával lehet, majd ezt követően egy beszélgetésen kell részt venni. Ezután jön a kiválasztási folyamat következő köre, ahol rengeteg kisebb feladatot és projektet kapnak a résztvevők, amelyekből kiderül, hogy mennyire tudnak csapatban dolgozni, milyen problémamegoldó képeségekkel rendelkeznek és mennyire kreatívak. A kiválasztó folyamat végén a Hallgatói Képviselet dönti el, hogy kik lesznek azok, akik a Mentorgárda csapatát erősíteni fogják. 

GTK Magazin: Hogyan profitálnak a mentorok a Gárdában eltöltött egy évből? 

L. B.: Az egyik és talán legfontosabb a problémamegoldó képesség fejlődése, ugyanis rengeteg új helyzettel és szituációval találkoznak a mentorok, amiket nem mindegy, hogyan kezelnek. Szintén nagyon szembetűnő a magabiztosság és határozottság fejlődése. Ez annak köszönhető, hogy akarva-akaratlanul is folyamatosan „színpadon” vannak, ahol jól kell szerepelniük, történjék bármi. Ezeken felül, ami még említésre méltó, az a time-management fejlődése. Az egyetemi tanulmányok mellett a heti szintű csapatépítések, ülések és programok megkívánják, hogy a mentorok előre tervezzenek és jól osszák be az idejüket. 

GTK Magazin: Mi a kedvenc emléked, ami a Mentorgárdához köthető? 

L. B.: Nagyon nehéz kiemelni egyet a rengeteg emlékből és élményből, de megpróbálkozom vele. Talán az esemény frissessége miatt is, de a 2021-es Gólyakarácsonyt tudnám mondani. Amint azt korábban említettem, ez az utolsó programunk, ezzel zárjuk az egész félévet, ezalatt az este alatt rengeteg érzelem tör felszínre. Ezen kívül számomra nagyon kedves emlék volt 2019-ben és 2020-ban is, amikor a mentorpárommal először találkoztunk a gólyacsapatunkkal, hiszen ezt követően fél éven keresztül ők voltak azok, akiket a szárnyaink alá vettünk. 

Szerző: Korom Dorina
Kép: Lipták Bence